Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin en yüksek köprüsünü açtı

Botan Çayı Beğendik Köprüsü
Botan Çayı Beğendik Köprüsü

Van-Tatvan-Bitlis ile Siirt-Mardin-Batman hattını birbirine bağlayan Botan Çayı Beğendik Köprüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katıldığı törenle açıldı. Botan Çayı üzerine yapılan 165 metrelik köprü Türkiye'nin en yükseği olacak, Van'dan Siirt -Pervari arasındaki seyahat süresi beş saatten iki saate düşecek.

Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Beğendik Beldesinde yapımına 2014 yılında başlanan, Van-Tatvan-Bitlis ile Siirt-Mardin-Batman hattını birbirine bağlayan köprü tamamlandı.

Botan Çayı üzerinde, bölgedeki terör saldırılarına rağmen inşası tamamlanan, 450 metre uzunluğuna sahip köprü, 165 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek köprüsü olma özelliği taşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Botan Çayı Beğendik Köprüsü Açılış Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

"Türkiye'nin en yüksek köprüsü"

Türkiye'nin kara yol uzunluğu 6 bin 100 kilometreydi biz bu kara yol uzunluğunu 27 bin 300 kilometreye uzattık. Bununla da kalmadık, böylece 72 kilometrelik bir yol ve güzergahında yer alan 165 metrelik Beğendik Köprümüz inşa edildi.

Yapımı uzun sürmüş olsa da şehirlerimizi birbirine bağlayan bu mevcut projeyi tamamladık. Türkiye'nin en yüksek köprüsü ünvanını taşıması ortaya çıkan projenin önemine dikkat çekiyor. Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan köprünün malzemeleri de ülkemizde üretilmiştir.

Türkiye'nin en yüksek köprüsü -AA
Türkiye'nin en yüksek köprüsü -AA

"Türkiye'nin en büyük konsol viyadüklü köprüsü"

  • Pervari ilçesinin Beğendik Beldesinde inşa edilen, kutu kesitli art germeli dengeli konsol viyadüklü asma köprü, iki ayak arasındaki 210 metre orta açıklık ile Türkiye'nin en büyük konsol viyadüklü köprüsü olma özelliğini taşıyor.
  • Türkiye'nin en yüksek köprüsü, 450 metre uzunluk, 165 metre yüksekliğe sahip. Köprü aynı zamanda 10 metre platform genişlik, 2'şer metre yürüyüş yolu olmak üzere toplamda 14 metre genişlikte.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >