Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Biden arasında ilk görüşme gerçekleştirildi

ABD Başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan - Arşiv
ABD Başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan - Arşiv

ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki ilk telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Erdoğan ve Biden'ın Haziran ayında gerçekleştirilecek NATO zirvesinde bölgesel meseleleri ele almak için ikili görüşme gerçekleştirmesine karar verildi. Öte yandan yabancı kaynaklar, Başkan Biden'ın sözde Ermeni soykırımını tanımaya yönelik adım atacağını öne sürdü.

Dün akaşm Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşme gerçekleştirdi.

NATO zirvesinde ikili görüşme yapılacak

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre görüşmede iş birliği alanları ve yapıcı bir ikili ilişkinin önemi dile getirildi. İki lider bölgesel meseleleri görüşmek üzere Haziran ayındaki NATO zirvesinde toplantı yapmayı kabul etti.

İletişim Başkanlığından açıklama

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; liderler, ikili ilişkilerin stratejik doğası ve karşılıklı çıkar ilişkileri temelinde iş birliğinin genişletilmesi amacıyla birlikte çalışmanın önemi hususlarında mutabık kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ'nün ABD'deki varlığı ve ABD'nin Suriye'de PKK- PYD terör örgütüne verdiği destek gibi konuların çözüme kavuşturulmasının, Türk- Amerikan ilişkilerinin daha ileri seviyelere taşınması için önemli olduğunu ifade etti.

İki lider, Haziran ayında düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi'nin marjında görüşme konusunda anlaşmaya vardı.

Kaynaklar: Biden sözde soykırımı tanıyacak

Fransız haber ajansı (AFP) ve Bloomberg'un haberlerine göre Joe Biden'ın Türkiye'nin itirazlarını bir kenara atıp ve sözde Ermeni soykırımını tanımaya hazırlandığı belirtiliyor.

Dışişleri bakanları da görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile; Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde ele alınan konuların detaylı olarak değerlendirildiği görüşmede iki liderin Haziran ayındaki NATO zirvesinde görüşme kararı almalarından duyulan memnuniyet dile getirildi.

Ayrıca, mevcut anlaşmazlıklara rağmen Türkiye-ABD ilişkilerinde karşılıklı saygı çerçevesinde, ortak ve stratejik çıkarlara öncelik verilmesi gerektiği ifade edildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >