Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'faiz' açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaparken
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaparken

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 yılına ilişkin merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçlarını, DEİK Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde açıkladı. Faizin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asıl iş faizi düşürmek suretiyle enflasyonu aşağıya çekmektir. Yakında bu reformları kamuoyu ile paylaşacağız. Reform gündemimize uygun adımları hızla hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şunları söyledi;

"Türkiye olarak ticaret diplomasisi alanında yeni bir sıçramaya ihtiyaç duyuyoruz.

Türk firmaları pandemi döneminde güvenilirlikleriyle rakiplerine fark atıyor. Şüphesiz bunda dünya genelinde Asya merkezli üretim biçimlerine yeni alternatifler oluşturma çabasının da payı var. Küresel ticaret ve büyümede beklenen büyük düşüşe karşılık Türkiye pozitif büyüme çizgisinin altına düşmemeyi başarmış bir ülkedir.

Salgın sonrası dönemde de dünya, Türkiye'nin başarılarını konuşmaya devam edecektir.

Geçtiğimiz yılı 169,5 milyar dolar gibi bir ihracat rakamıyla kapatmayı başardık.

Küresel ticaret ve büyümede beklenen büyük düşüşe karşılık Türkiye pozitif büyüme çizgisinin altına düşmemeyi başarmış bir ülkedir.

Geçen yıl ilk kez ihracat yapan firma sayımız 18 bin 123 olarak kayıtlara geçti. Kolay ihracat platformumuz dünya örneklerine göre çok daha etkin hizmet veriyor.

18 yıldır gerçekleştirdiğimiz reformlar bu zor günlerde ülkemizi diğerlerinden ayrıştırdı.

Türkiye salgın sonrası döneme güçlü,dayanıklı ve rekabetçi bir oyuncu olarak girecek. Borçlanma maliyetlerini atacağımız adımlarla düşürmeye devam edeceğiz.

Son aylarda Türkiye'ye 15 milyar dolar üzerinde portföy girişi oldu.

Kur cephesine baktığımızda TL'nin dolara karşı yüzde 12, avroya karşı yüzde 10 düzeyinde değer kazandığını görüyoruz. Ekonomi ve hukuk alanındaki reform gündemimizle ilgili yoğun bir hazırlık dönemini geride bıraktık. Ekonomide bu sene temel hedeflerimizden birisi fiyat istikrarını sağlamak olacaktır.

Beni dinlerler, dinlemezler, ben faize karşıyım. Bana yatırım lazım, istihdam lazım, üretim lazım, ihracat lazım. Eğer bu dört başlık yoksa hiçbir şey yok, biz bununla övüneceğiz. Asıl iş faizi düşürmek suretiyle enflasyonu aşağıya çekmektir. Yakında bu reformları kamuoyu ile paylaşacağız. Reform gündemimize uygun adımları hızla hayata geçireceğiz.

Enflasyonla bütüncül bir mücadeleyi etkili bir şekilde sürdüreceğiz. Cari açıkla mücadelede yapısal önlemlere de hız veriyoruz. Asıl iş, faizi düşürmek suretiyle enflasyonu aşağı çekmektir. Bunun enflasyonla mücadelede altyapısını faiz oluşturuyor. 2020 yılında toplam bütçe harcamaları 1 trilyon 202 milyar liraya ulaşarak, program hedefimizin altında kaldı.

Yıl sonu bütçe açığımız 173 milyar TL'yi bile bulmayarak 239 milyar lira hedefinin altında kaldı."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >