Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kabil'deki saldırılarla ilgili ilk açıklama

Kabil'deki saldırılarda 90 kişi hayatını kaybetti
Kabil'deki saldırılarda 90 kişi hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban'la büyükelçilik nezaretinde 3.5 saatlik bir görüşme yapıldığını söyledi. Erdoğan ayrıca, "Şu anda Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında bize teklifleri var. Bu konuda bile henüz verilmiş bir kararımız yok" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda kameraların karşısına çıktı. Bir durum değerlendirmesi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında ise gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dün akşam Afganistan'ın başkenti Kabil'de 90 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan patlamalarla ilgili konuşan Erdoğan, "Kabil'de gerçekleştirilen felaketi terör saldırısını milletçe telin ediyoruz. Böyle bir felaketi şu anda DEAŞ üstlendi. DEAŞ'ın bu adımı atmış olması da bölgede ve dünyada nasıl bir tehlikeli örgüt olduğunu da ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Yoğun bir şekilde tahliye çalışmaları devam ediyor. Planlamaları titizlikle yaptık. Tahliyeler başarıyla gerçekleşti. Tahliyeleri en kısa zamanda ve en hızlı şekilde tamamlayacağız. Kabil askeri havaalanından İslamabad'a gidip oradan da THY uçaklarıyla sivil gerekse askeri heyetlerimizi ülkemize getiriyoruz. Bu süreç boyunca Afgan halkının istikrarına önemli katkılar sağladık.

"Taliban'la 3.5 saatlik görüşme yapıldı"

Biz şu anda büyükelçiliğimizi Kabil Havaalanı'nın içindeki askeri bölüme taşıdık. Büyükelçiliğimiz oradaki yerde faaliyetlerini sürdürüyor. Büyükelçiliğimiz Taliban'la 3.5 saatlik ilk görüşmeyi yaptı. Bizim, kiminle nerede, ne zaman, ne gibi görüşmeler yapacağımız için kimseden izin almak gibi bir lüksümüz de yoktur. Gerekirse yine bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak. Bu tür görüşmelerle süreci sağlıklı yürütmenin gayreti içindeyiz. Onların beklentileri nedir, bizim beklentimiz nedir? Bütün bunları görüşerek yapacaksınız. Diplomasi nedir? Diplomasi işte budur. Şu anda da arkadaşlarımız bunu kararlılıkla yürütüyor.


"Afgan göçmen sayısı 300 bin"

Türkiye'de 1.5 milyon Afgan göçmen var deniyor. Ben size resmi rakam söylüyorum. Mevcut Afgan göçmen sayısı 300 bin. Sayıyı 1.5 milyon diye açıkladılar. Bunların hepsi yalan, adamların işi gücü yalan. Göç olayında da çok hassasız. Sınırlarda belli yerleri duvarlarla örüyoruz.

"Havaalanının işletmesi için henüz kararımızı vermedik"

1 Eylül'den sonrası için Afganistan'daki tabloyu, durumu görmemiz lazım. Afganistan'da şu anda ciddi bir yönetim boşluğu söz konusu. Önce yönetiminin belirgin hale gelmesi lazım, ondan sonra da biz o zaman kararımızı vereceğiz. THY şu anda bizim sivil asker neyse, nereden gidip alıyor İslamabad'dan gidip alıyor. Biz devletiz, devlet olarak da olması gereken neyse onu yapıyoruz. Taliban havalimanının işletmesini bize vermek istiyor, daha kararımızı vermedik. Güvenliği biz sağlayalım ama işletmeyi siz sağlayın. Bu konuda bile henüz verilmiş bir kararımız yok. Orada her an ölüm vs. mümkün. Orada sükunet hakim olduğu zaman gerekli kararı veririz. Afgan halkı, bizim asırlarca kardeşimiz olmuş ve onların din, dil vs bu noktada bizimle aynı dünyayı paylaşmış olan insanlardır. Biz onlarla ayrı düşünemeyiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >