Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dile getirdiği 'dijital faşizm' nedir? Ne yapmalıyız?

Facebook logosu Reuters tarafından böyle görüntülendi.
Facebook logosu Reuters tarafından böyle görüntülendi.

İnsanların süreç içerisinde örgütlü ya da örgütsüz olarak bir kişi, grup ya da zümreyi ötekileştirme çabası, yok sayması hatta yok etmesi olarak tanımlanan 'dijital faşizm' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla gündeme geldi.

GZT'ye konuşan Prof. Dr. Levent Eraslan, böylesi kitlesel veya münferit saldırılarda, ilgili kişilerin bilgilendirilmesinin önemine değindi. İlgili kişilerden sonra yetkililere, kendi çevrelerine bilgilendirme yapılmasının önemine işaret Eraslan vatandaşlara sosyal medyada gördükleri 'dijital faşizm' ögelerini mutlaka ifşa etmelerini önerdi.

İÇİNDEKİLER

Dijital faşizm, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dijital Çağda İnsan Kalmak" temasıyla çevrim içi olarak düzenlenen 4'üncü Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde yaptığı konuşmayla gündeme geldi. Erdoğan, "Bireyi bir isim veya numaradan ibaret gören dijitalleşmenin sonu faşizme çıkar. Dijital faşizme karşı hep birlikte mücadele etmeli, hep birlikte çözüm yolları aramalıyız." dedi.

Prof. Dr. Levent Eraslan
Prof. Dr. Levent Eraslan

Erdoğan, güvenlikten eğitime, sağlıktan enerjiye, bireysel alışkanlıklardan ticari faaliyetlere kadar her alanda giderek yaygınlaşan dijitalleşmenin en büyük zaafının 'veri kontrolünün tekelleşmesi' olduğunu belirtmişti.

GZT'nin ulaştığı Prof. Dr. Levent Eraslan konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Dijital faşizm, sıradan faşizmin sıradan tezahürüdür" diyen Eraslan dijital faşizmi şöyle tanımladı:

  • "İnsanların süreç içerisinde örgütlü ya da örgütsüz olarak bir kişi, grup ya da zümreye dönük ötekileştirmeleri, yok saymaları hatta yok etmeleridir"

Nasıl başladı?

Yapının, sosyal medyayı zemin aldığına dikkati çeken Levent Eraslan, "Dijital faşizm internet ile başladı ama dünyanın 3'te 2'sinin kullandığı bir ağ haline geldi. İslamofobi, distopya da bunun içerisinde görmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Dijital faşizme maruz kalan kullanıcılar, sosyal medya sağlayıcılarına şikayet edilebiliyor.
Dijital faşizme maruz kalan kullanıcılar, sosyal medya sağlayıcılarına şikayet edilebiliyor.

Nelere dikkat edilmeli?

İnsanların nelere dikkat etmesi gerektiğini sorduğumuz Erasllan kullanıcıları uyardı:

"Dijital faşizme karşı sessiz olmamalıyız"

"Böylesi kitlesel veya münferit saldırılarda ilgili kişiler bilgilendirilmeli. Twitter, Facebook veya Instagram'a 'şikayet etmeleri' gerekiyor. Almanya'nın sosyal medya yasasında var bu dijital faşizm çünkü oradaki gerçek faşistler dijital ortamda da bu tutumlarına devam ediyorlar. İkincisi süreçleri muhakkak bildirmeleri gerekiyor. İlgili kişilerden sonra yetkililere, kendi çevrelerine bilgilendirme yapılmalı. Herhangi bir sosyal medya aracında gördükleri dijital faşizm ögelerini mutlaka ve mutlaka ifşa etmelerini öneriyorum. Dijital faşizme karşı sessiz olmamalıyız. Olursa yayılmasına katkı sağlamış oluruz. Suskun büyük kitlelerde dijital faşizm kendini gösterebiliyor"

Instagram logosunun önünde telefonuna bakan insanlar görünüyor.
Instagram logosunun önünde telefonuna bakan insanlar görünüyor.

Dijital faşizmin özellikleri nelerdir?

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik eğitim Araştırma Derneği'nin (SODİMER) araştırmasına göre;

  • Kişiler internet ortamında toplanarak bireyler üzerinde kontrol sağlamaktadır, dijital çağda veri gözetleme ve kontrol etme olanağı küresel bir boyuta ulaşmıştır. Dijital faşizmin belirli bir merkezi yoktur. Kullanıcılar ortak sanal platformlarda bir araya gelmektedir. Propaganda ve sansür uygulamalarına sıklıkla yer verilir. Özellikle etnik, dini ve siyasi konulara sıklıkla yer verilir. Dijital platformlarda kitlelerin çoğunluk gücünü kullanarak gerçekler çarpıtılmakta veya var olan korkuların tetiklenmesine yönelik algı yönetimi çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Gündelik yaşamda dijital faşizm örneği var mı?

Günlük yaşamda dijital faşizme örnek olarak SODİMER'in hazırladığı içeriğe göz atabilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >