Demokrat aday Biden'dan tepki çeken çağrı: Ayasofya kararını iptal edin

Eski başkan yardımcısı ve Demokrat aday Joe Biden (Arşiv)
Eski başkan yardımcısı ve Demokrat aday Joe Biden (Arşiv)

ABD seçimlerinin Demokrat adayı ve eski başkan yardımcısı Joe Biden bugün Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu. Biden, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayasofya kararının iptal edilmesi, bu hazinenin müze olarak eski statüsüne geri çevrilmesi ve Ortodokslar da dahil herkese eşit erişim hakkı verilmesi çağırısı yapıyorum" dedi.

Demokrat aday Joe Biden bugün yaptığı açıklamalarda, seçimleri kazandığı takdirde benimseyeceği dış politikanın sinyallerini verdi.

Biden'ın değindiği iki konu Doğu Akdeniz gerginliği ve Ayasofya'nın yeniden cami olmasıydı.

İlk önce Doğu Akdeniz meselesine değinen Biden, NATO'nun Türkiye-Yunanistan arasındaki gerilimi düşürmek için harcadığı çabadan memnun olduğunu dile getirdi.

Biden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Trump yönetimi, bölgede diplomasinin başarılı olabilmesi için Türkiye'ye Yunanistan'a karşı provokatif adımlar atmaması konusunda baskı uygulamalı.

'Ayasofya kararından dönülmelidir'

Biden'ın değindiği diğer bir konu ise Ayasofya'nın müze statüsünden çıkarılarak tekrar camiye çevrilmesi ile ilgili oldu. Biden yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayasofya kararının iptal edilmesi, bu hazinenin müze olarak eski statüsüne geri çevrilmesi ve Ortodokslar da dahil herkese eşit erişim hakkı verilmesi çağırısı yapıyorum" ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >