Demokratlar ABD'deki ırkçı saldırıların faturasını Trump'a kesti

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

● ABD'de Teksas ve Ohio’da 29 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırılarların ardından ulusal yas ilan edilirken, Demokratlar ırkçı saldırganları ABD Başkanı Trump'ın cesaretlendirdiğini öne sürüyor.

● Silahlı saldırılarda hayatını kaybedenleri anmak ve saygı için ulusal yas ilan eden ABD Başkanı Donald Trump'ın “ülkemizde nefrete yer yok” açıklaması Demokratları tatmin etmedi.

● Trump belgesiz göçmenlerin ülkeye girişini "işgal" olarak tanımlamış ve Avrupa'nın göçmenleri kabul etmesinin "Avrupa'nın dokusunu zedelediğini" savunmuştu.

● ABD başsavcılığı El Paso saldırısını “terör eylemi” olarak sınıflandırırken, saldırganın cinayet suçlamasının yanı sıra “nefret suçundan” da yargılanabileceği belirtiliyor.

ABD'de önceki gün 20 kişinin yaşamını yitirdiği Teksas'taki silahlı saldırıdan 13 saat sonra Ohio’da gerçekleşen diğer bir saldırıda 9 kişi yaşamını yitirdi, 27 kişi de yaralandı.

Ohio’daki saldırıyla birlikte ülke genelinde 2019’un başından bu yana 251 silahlı saldırının gerçekleştirildiği belirtiliyor. 13 saat arayla yapılan son saldırıların ardından ABD'de Demokrat siyasetçiler eleştiri oklarını ABD Başkanı Donald Trump'a yöneltti.

20 kişiyi öldüren, 26 kişiyi de yaralayan Teksas saldırganının, saldırı öncesinde bir internet formunda Başkan Trump’ın göç karşıtı açıklamalarına atıf yaptığı iddiası konusunda açıklama yapan Demokratların başkan adaylarından senatör Bernie Sanders, Twitter üzerinden Trump’a şu çağrıyı yaptı:

“Sayın Başkan ırkçı, nefret dolu ve göç karşıtı söyleminize son verin. Kullandığınız dil, radikalleri cesaretlendiren bir iklim yaratıyor.”

Sanders ayrıca CNN’e yaptığı açıklamada, “mevcut tüm kanıtlar, ırkçı, yabancı düşmanı, beyaz milliyetçilere hitap eden bir başkanımız olduğunu gösteriyor” dedi. Bernie Sanders, Trump’ın bu söylemlerinden cesaret bulan yandaşlarının eline silah aldığını da sözlerine ekledi.

Demokratların bir diğer başkan aday adayı senatör Cory Booker da Trump’ı "Korkuları, nefreti ve bağnazlığı körüklemekle” suçladı.

Senatör Cory Booker
Senatör Cory Booker

El Paso kentinin eski senatörlerinden Beto O’Rourke da sert çıktı. Demokratların başkan aday adaylarından O’Rourke şunları kaydetti:

  • “Buna kimin kaynaklık ettiği ve başkanın gerçekte ne olduğu konusunda net olalım. Başkan bir ırkçıdır ve ülkede ırkçılığın yaygınlaşmasını desteklemektedir”

Trump'ın saldırıya ilişkin ilk açıklanması: Korkaklık eylemi

ABD Başkanı Donald Trump, El Paso saldırısı sonrası bir tweet atarak "Bugün El Paso'daki saldırı sadece trajik değil, aynı zamanda bir korkaklık eylemi. Bu ülkede bugünkü nefret dolu eylemi kınayan herkesin yanında olduğumu biliyorum. Masum insanları öldürmeyi meşrulaştıracak hiçbir sebep veya bahane olamaz." ifadelerini kullanmıştı.

Trump 13 saat arayla gerçekleşen saldırıların ardından yas ilan etti

Silahlı saldırı kurbanlarını anmak ve saygı için ulusal yas ilan eden ABD Başkanı Donald Trump “ülkemizde nefrete yer yok” açıklamasını yaptı.

Trump ayrıca silahlı saldırıların “akıl hastalığı” ile ilintili olduğunu savunarak, “Bu insanlar çok, çok ciddi bir şekilde akıl hastası” diye konuştu.

Ağır suçlamalara hedef olan Trump’ın yayınladığı yas genelgesi uyarınca Beyaz Saray başta olmak üzere tüm kamu binaları ve yurt dışı temsilciliklerinde bayraklar 8 Ağustos gün batımına kadar yarıya indirilecek.

Saldırgan manifesto yayınlamış

El Paso’da 20 kişi öldüren, 26 kişiyi de yaralayan saldırganın, Yeni Zelanda’daki Christchurch saldırısında olduğu gibi saldırı niyetini 8chan adlı internet forumunda, “beyaz ırkçı bir manitfesto” başlığıyla paylaştığı belirtiliyor.

İnternet forumuna, sunucu hizmeti veren hosting şirketi, yayınlanan manifostunun saldırgana ait olduğunun kesinleşmesi halinde 8chan adlı internet forumuna hizmet vermeyi durduracaklarını açıkladı.

Teksas’taki saldırıya 'terörizm' soruşturması açıldı

ABD'nin Teksas eyaletinde El Paso şehrindeki Cielo Vista alışveriş merkezinde, süpermarket zinciri Walmart'ta silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırının gerçekleştiği yer
Saldırının gerçekleştiği yer

Yerel saatle Cumartesi sabah 10:30 sıralarında ABD-Meksika sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki alışveriş merkezinde düzenlenen saldırıda 20 kişi hayatını kaybetti.

Saldırı hakkında 'terörizm' soruşturması açıldı.Saldırganın 20 cinayet suçlamasının yanı sıra nefret suçu ve ateşli silahlar kanununa muhalefetten yargılanabileceği belirtiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >