4 bakandan ortak açıklama: Depremzedelere yapılacak yardım miktarı açıklandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Elazığ Valiliğinde basın toplantısında açıklama yaparken
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Elazığ Valiliğinde basın toplantısında açıklama yaparken

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül deprem bölgesinde açıklamalarda bulundu. Bakanlar Elazığ'daki depremin ardından yapılan çalışmaları ve son durumu paylaştı. Bakan Soylu, "Ağır hasarlı ve yıkılacak evler için 30 bin lira, acil kira ödeneği olarak da 11 bin lira olmak üzere toplam 41 bin lira verilecek. Orta hasarlı evler için hemen 5 bin lira acil yardım ödeneği, 27 bin lira uzun vadeli faizsiz güçlendirme kredisi vereceğiz. Köylerde yıkılan evler için de 16 bin lira destek vereceğiz" dedi.

Depremin ardından üçüncü günde 4 bakan Elazığ Valiliği'ndeki değerlendirme toplantısının ardından basın açıklaması yaparak deprem bölgesi ile ilgili son bilgileri aktardı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu basın toplantısında açıklamalarda bulunurken
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu basın toplantısında açıklamalarda bulunurken

Bakan Soylu'nun konuşmasından satır başları:

"Elazığ'da 35, Malatya'da 4 olmak üzere 39 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Şu ana kadar 948 artçı deprem meydana geldi. Bu artçı depremlerin 21'i 4 ve üzeri, 2 tanesi de 5,1 ve 5,4 olarak gerçekleşti. Depremin hemen akabinde iletişim, ulaşım, enerji, altyapı ve bu şehrin hayatını idame edilmesi için bütün imkanlara bakıldı ve hiçbirinde eksiklik görülmedi.

Şu ana kadar 45 barınma alanı belirledik. Bölgeye 24 bin 402 çadır sevk edildi.

Köylerimizi ihmal etmedik. Yardımlar götürülüyor.

Bugün itibariyle Elazığ ve Malatya'da kamu kurumları çalışmaya başladı."

Bakan Soylu
Bakan Soylu

Bin konteynerli barınma merkezi kurulacak

Barınma merkezlerimiz, okullarımız, spor salonlarımız, gençlik merkezlerimiz, taziye evlerimiz açık. Dün kıraathanelerle görüştük, lavabo ve tuvalet ihtiyacı için 50'ye yakın kıraathanenin 24 saat açık kalmasını temin ettik. Şu anda burada 2000, Malatya'da 2000'nin üzerinde hasar tespit ettiğimiz konut var. Biz kira yardımı yapacağımızı söyledik. Ama şehir içinde bu kadar kiralanacak evin bulunmaması ihtimaline karşılık barınma yerleri tesis edeceğiz. Buna ilaveten bir şey daha yapıyoruz: İl özel idaremize ait arazide bin konteynerden müteşekkil geçici konaklama merkezi yapacağız.

Depremzedelere para yardımı

Evi tamamen yıkılan vatandaşlara 30 bin lira, acil kira yardımı olarak da 11 bin lira yardım yapacağız. Ağır hasarlı olan ama eşyasını alabilecek durumda olanlara yaklaşık 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz. Orta hasarlı evlere de 5 bin lira acil yardım ödeneği vereceğiz. Artı 27 bin lira uzun vadeli faizsiz güçlendirme kredisi vereceğiz.

Köyde yıkılan evlerin tamamına 11 bin lira kira yardımı vereceğiz. 5 bin lira da eşya yardımı vereceğiz. Bütün Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Çok ciddi bir yardım ve bağış yapıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son durumu anlatırken
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son durumu anlatırken

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın konuşmasından satır başları

Hastanelerde tedavileri devam eden 86 yaralı var. Bunlardan 18'i yoğun bakımda tedavi görüyor. Durumu kritik herhangi bir hastamız yok.

Azize Çelik'in durumu iyi. Tedbir olarak yoğun bakımda.

Sahada toplam 2 bin 620 kişi hizmet veriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un konuşmasından satır başları

Sahada 500 kişilik ekibimizle hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz. Her türlü detayı inceliyoruz. Hasar tespit çalışmaları 10 gün içinde tamamlanacak.

Elazığ merkez, Sivrice ve Maden'de 50 yıkık binamız mevcut. 308 ağır hasarlı bina var. 150 de orta hasarlı binamız mevcut. Bu binalardan 22 tanesi acil yıkılacak binalardan oluşuyor. Bu binaların yıkımını dün başlattık.

Malatya'da toplam 155 yıkık, 1278 de hasarlı bina mevcut. Diyarbakır'da ise toplam 16 ağır hasarlı binamız var.

Sürsürü'de arama kurtarma çalışmaları tamamlanmak üzere. Mustafa Paşa'da ise tamamlandı. Sürsürü mahallesinde deprem neticesinde yıkılan Dilek Sitesi yanındaki binalarda da hasar tespiti yapmaya bu sabah başladık. 9 binada ağır hasar tespit ettik, bu binalar da yıkılacak.

Sürsürü'de dönüşüm projesi

Sürsürü'de kentsel dönüşüm projesi başlatacağız. Sürsürü mahallesindeki vatandaşlarla görüşmelere başladık. Şubat sonu temelimizi atıp, yıl sonuna kadar vatandaşlarımıza konutlarını teslim etmek istiyoruz.

3 gün sonra da Mustafa Paşa mahallesindeki riskli binaların yıkımına başlayacağız. Dönüşüm için vatandaşlarımızla görüşmelere de başlamış bulunuyoruz.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün konuşmasından satır başları

Bakanlarımızla çalışmaları yerinde takip ediyoruz. Devletimiz milletimizin yanındadır. Bütün imkanlar seferber kılınmıştır. Yaraları sarmaya devam ediyoruz. Depremden etkilenen bölgelerde adli hizmetler devam etmektedir. İki cezaevi nakledilmiştir. Kimlik tespitleri, otopsi işlemleri yerine getirilmiştir. Suç teşkil eden tüm hususlarla ilgili savcılıklar titizlikle çalışmalarını sürdürmektedir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >