Depremler için yeni adım: Su altında tespit edilecek

Araştırmacılar, cihazlarını deniz altı kabloları sayesinde okyanusun altındaki kaymaları ve kırılmaları izleyebildiler.
Araştırmacılar, cihazlarını deniz altı kabloları sayesinde okyanusun altındaki kaymaları ve kırılmaları izleyebildiler.

Tüm dünyada büyük yıkımlara neden olan depremin önceden tespit edilebilmesi için atılan adımlar sonuç vermeye başladı.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde okyanusun altına yerleştirilen 'Monterey Bay' isimli deniz altı kablo ağı depremler hakkında yeni fikirler sunmayı vadediyor.

50 kilometre uzunluğa sahip ağın Pasifik Okyanusu'na yerleştirilme nedeni; yunus balıklarının yüksek frekanslı iletişim sinyalleri ve kambur balinaların duyulması güç seslerinin tespit edilmesi olarak açıklanmıştı.

Bu özelliğinin yanı sıra su altında meydana gelen depremlerin tespit edilmesinde de kullanılabileceğini öne süren Rice Üniversitesi ve Kaliforniya Ünisversitesi'ndeki araştırmacılar bu yeni teknolojiyi ilk kez karada test ettiler.

Sadece Türkiye'de değil küresel bir doğal afet olarak tüm dünyada üzücü olaylara neden olan deprem, aynı zamanda tespit edilebilme açısından da oldukça güç.

Pasifik Okyanusu'nun Kaliforniya kıyılarında yaklaşık 50 kilometrelik bir derinliğe yerleştirilen Monterey Bat adındaki deniz altı kablo ağının fay hatları ve sismik hareketlerde de kullanılması için bilim insanları harekete geçti.

Depremin tespiti için atağa geçtiler

Deniz altındaki yunus ve balinaların yüksek seslerinin kaydedilmesi amacıyla yerleştirilen Monterey Bay, araştırmacıların çalışması sonucu depremlerin tespiti için denenmeye başlandı.

Rice Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, su altındaki ağ sayesinde deprem hakkında bilgi toplanabileceği fikri ile harekete geçti. 2018 yılında ağın 20 kilometrelik bir bölümünde sismik hareketler teste tabi tutuldu.

Monterey Bat denizin 50 kilometre derinliğinde görünüyor.
Monterey Bat denizin 50 kilometre derinliğinde görünüyor.

Su altına inmeden önce yaklaşık 6 ay boyunca karada süren deneylerin ardından, kablo ağı su altına yerleştirilmişti.

İlk sonuçlar ise olumlu karşılandı. 2018 mart ayında Kaliforniya'nın kuzeyindeki Gilroy kentinde 3,5 büyüklüğündeki deprem araştırmacılar tarafından tespit edildi. Tsunami ihtimali olan ülkede, vakit kazanmak için erken tespit hayati öneme sahip.

Yeni fay hatlarına da ışık tutacak olan bu teknoloji sayesinde araştırmacılar, sismik aktivitelerin bir de haritasını çıkarabilecek.

Deniz altındaki kablonun haritası
Deniz altındaki kablonun haritası
Kaynak: Business İnsider


Araştırmacılar, su altı kablo ağının sismik hareketleri araştırmada en azından şu an için en etkili yol olduğu konusunda fikir birliğinde.

Fiber optik kabloların yol boyunca birden fazla noktayı ölçme imkanı buluyor. Deprem sensörleri ise tek bir noktayı ölçme imkanı tanıdığından su altı kablolara oranla eksiye düşüyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >