Dikkat! Otizm diyeti gelişim geriliğine neden oluyor

Otizm
Otizm

Uzmanlar uyarıyor! Otizmdeki diyet tedavisi, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine yol açıyor.

Uzmanlar otizmdeki diyet tedavisinin çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine yol açtığını belirterek; otizmde kanıtlanmış en önemli tedavinin, özel eğitim ve kreş olduğunu söylüyor.

Çocuğunuzda aynı yaştaki diğer çocukların davranışlarından farklı davranışlar gözlüyorsanız, bu davranışların otizm belirtisi olabilir.


Otizm spektrum bozukluğu nedir?

                                    Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro gelişimsel bir bozukluktur. Otizm, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen sinir sistemi sorunlarından kaynaklanır.
Otizm spektrum bozukluğu nedir? Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro gelişimsel bir bozukluktur. Otizm, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen sinir sistemi sorunlarından kaynaklanır.
Sizin hatanız değil!

                                    Henüz otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekte. Genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular olsa da; hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bulunmuş değil.
Sizin hatanız değil! Henüz otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekte. Genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular olsa da; hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bulunmuş değil.
Hem genetik hem çevresel

                                    Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır; ki bu yüzden hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır.
Hem genetik hem çevresel Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır; ki bu yüzden hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır.
Her coğrafyada görülebilir

                                    Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğuna her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır.
Her coğrafyada görülebilir Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğuna her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır.
Otizimde diyet tedavisine dikkat!

                                    Otizmde diyet tedavisinin yarardan çok zarar verdiğini belirten uzmanlar,  güçlükle iletişim kurmaya çalışan bir çocuğa katı bir şekilde uygulanan diyetlerin olumsuz sonuçlar doğuracağını söylüyor. Yanı sıra, çocuğun alması gereken bazı temel besin maddeleri de böylelikle engellenmiş oluyor; ki bu uzmanlarca asla tavsiye edilmiyor. 
  
Otizimde diyet tedavisi ile ilgili olarak 1960’lı yıllardan beri bazı bilimsel çalışmalar yapılsa da, uzmanlar bu konuya sıcak bakmıyor.
Otizimde diyet tedavisine dikkat! Otizmde diyet tedavisinin yarardan çok zarar verdiğini belirten uzmanlar, güçlükle iletişim kurmaya çalışan bir çocuğa katı bir şekilde uygulanan diyetlerin olumsuz sonuçlar doğuracağını söylüyor. Yanı sıra, çocuğun alması gereken bazı temel besin maddeleri de böylelikle engellenmiş oluyor; ki bu uzmanlarca asla tavsiye edilmiyor. Otizimde diyet tedavisi ile ilgili olarak 1960’lı yıllardan beri bazı bilimsel çalışmalar yapılsa da, uzmanlar bu konuya sıcak bakmıyor.
Aileler bilinçlenmeli

                                    Ailelerin de bu konuda bilinçlenmesinin oldukça önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, şu anda otizm ve diyet ilişkisi anlamından bir yarar ispatlanmadığını da belirtiyor.
Aileler bilinçlenmeli Ailelerin de bu konuda bilinçlenmesinin oldukça önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, şu anda otizm ve diyet ilişkisi anlamından bir yarar ispatlanmadığını da belirtiyor.
Yanlış algı oluşmamalı

                                    Diyet tedavisi uygulayan kişiler tarafından ailelere otizmde belirgin azalmalar olacakmış gibi bir algı verildiğine dikkat çeken uzmanlar, bunun kesinlikle doğru bir yöntem olmadığını söylüyor.
Yanlış algı oluşmamalı Diyet tedavisi uygulayan kişiler tarafından ailelere otizmde belirgin azalmalar olacakmış gibi bir algı verildiğine dikkat çeken uzmanlar, bunun kesinlikle doğru bir yöntem olmadığını söylüyor.
 Gelişme geriliğine neden oluyor

                                    Otizmdeki diyet tedavisinin büyüme ve gelişme geriliğine yol açtığı ile ilgili kanıtlar olduğunu söyleyen uzmanlar, çocukların diyet yaptıkları durumda D vitamini eksikliği, kalsiyum eksiklikleri, protein eksikliği gibi yan etkilerle karşılaşabileceğine dikkat çekiyor. Ki; bu mineral ve vitaminler gelişim için oldukça önemli.
Gelişme geriliğine neden oluyor Otizmdeki diyet tedavisinin büyüme ve gelişme geriliğine yol açtığı ile ilgili kanıtlar olduğunu söyleyen uzmanlar, çocukların diyet yaptıkları durumda D vitamini eksikliği, kalsiyum eksiklikleri, protein eksikliği gibi yan etkilerle karşılaşabileceğine dikkat çekiyor. Ki; bu mineral ve vitaminler gelişim için oldukça önemli.
Kanıtlanmış tedavi: Kreş ve eğitim

                                    Otizmin kanıtlanmış en önemli tedavisi, özel eğitim ve kreş tedavisidir. Uzmanlar, özellikle ekonomik durumu iyi olan aileleri çocuklarının eğitim saatlerini arttırması konusunda uyarıyor.
Kanıtlanmış tedavi: Kreş ve eğitim Otizmin kanıtlanmış en önemli tedavisi, özel eğitim ve kreş tedavisidir. Uzmanlar, özellikle ekonomik durumu iyi olan aileleri çocuklarının eğitim saatlerini arttırması konusunda uyarıyor.
Amaç dış dünyaya bağlantı

                                    Otizmli çocukların gelişiminde amacın çocuğun dış dünya ile bağlantı kurmasına yardım etmek ve bunun devamlılığını sağlamak olduğunu belirten uzmanlar, çocukları dış dünyaya bağlamak için doğru aktivitenin bulunması gerektiğini söylüyor.
Amaç dış dünyaya bağlantı Otizmli çocukların gelişiminde amacın çocuğun dış dünya ile bağlantı kurmasına yardım etmek ve bunun devamlılığını sağlamak olduğunu belirten uzmanlar, çocukları dış dünyaya bağlamak için doğru aktivitenin bulunması gerektiğini söylüyor.
Marifet doğru iletişim kanalını bulmakta 

                                    Çocukla iletişim kurmak ve onu dış dünyaya bağlamanın her türlü adresi olabilir;  sanat terapileri, hayvan uğraşları, çeşitli aktiviteler…
Marifet doğru iletişim kanalını bulmakta Çocukla iletişim kurmak ve onu dış dünyaya bağlamanın her türlü adresi olabilir; sanat terapileri, hayvan uğraşları, çeşitli aktiviteler…
Diyet tedavisi çözüm değil!

                                    Çocuklarınızın her anında destekçi olsanız da, diyet asla bir çözüm değil. Onları dış dünyaya bağlamak ve aynı zamanda bunu yaparken uzmanlardan, destekçi kitaplardan yardım almak sizi doğru yere götürecektir.
Diyet tedavisi çözüm değil! Çocuklarınızın her anında destekçi olsanız da, diyet asla bir çözüm değil. Onları dış dünyaya bağlamak ve aynı zamanda bunu yaparken uzmanlardan, destekçi kitaplardan yardım almak sizi doğru yere götürecektir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >