Dışişleri'nden AB ve Merkel'in Doğu Akdeniz sözlerine yanıt: Haddinize değil

Arşiv
Arşiv

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Merkel'in Doğu Akdeniz'de Yunanistan'a destek veren açıklamalarına tepki gösterdi. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "AB'nin ülkemizin kendi kıta sahanlığındaki faaliyetlerini eleştirmesi haddine değildir" ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Avrupa Birliği (AB) ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Doğu Akdeniz konusunda yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. AB'nin Doğu Akdeniz'de tarafsız davranması ve dürüst bir arabulucu olması gerektiğini ifade eden Aksoy, "AB'nin ülkemizin kendi kıta sahanlığındaki faaliyetlerini eleştirmesi haddine değildir" ifadelerini kullandı.

"Gerginliğin sebebi Yunanistan ve Rum kesimidir"

Hami Aksoy, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından yapılan basın açıklaması hakkındaki soruya cevap verdi. Doğu Akdeniz gerginliği yaratan tarafın Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi olduğunu belirten Aksoy, "Ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin Doğu Akdeniz'deki meşru hak ve çıkarlarını yok saymaya çalışan bu ikiliye AB'nin birlik dayanışması bahanesiyle koşulsuz destek vermesi gerginliği daha da tırmandırmaktadır" ifadelerini kullandı.

"AB'nin haddine değil"

  • "AB, ülkemizin kendi kıta sahanlığı içinde yaptığı hidrokarbon faaliyetlerini eleştirmesi ve bunları durdurmamızı talep etmesi haddine değildir" diyen Sözcü Aksoy, şu ifadeleri kullandı:
  • "Zira AB Adalet Divanı'nın da teyit ettiği üzere AB'nin bu konuda bir yetkisi yoktur. Bu talep AB'nin hem kendi müktesebatına hem de uluslararası hukuka aykırıdır. AB ve AB üyesi ülkeleri, birlik dayanışması bahanesiyle Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı maksimalist taleplerine destek olmamaya davet ediyoruz.

"Türkiye diyalog ve diplomasiye vurgu yapıyor"

Yunanistan bir takımada devleti değildir. Meis başta olmak üzere, Anadolu'ya yakın Yunan Adalarının kıta sahanlığına sahip olmaları uluslararası hukuka ve içtihata aykırıdır.

Türkiye her zaman diyalog ve diplomasiye vurgu yaparken AB'nin yaptırım diline başvurması mevcut sorunların çözümüne yardımcı olmadığı gibi ülkemizin kararlılığını daha da artırmaktadır. Türkiye, karşısında kurulan tüm hukuksuz ittifaklara rağmen, kendisinin ve Kıbrıs Türkleri'nin çıkarlarını korumaya kararlılıkla devam edecektir.

Ne olmuştu?

  • AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Türkiye, Yunanistan ile yaşadığı Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıkta tek taraflı eylemlerden kaçınmalı" dedi. Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün yaptığı açıklamada "Yunanistan'ın tarafındayız" mesajı vermişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >