Disney kadın çalışanlara daha az maaş veriyor iddiası

Arşiv
Arşiv

ABD’de eğlence sektörünün lokomotiflerinden Disney'e kadın çalışanlara daha az maaş verdiği iddiasıyla mahkeme yolu göründü.

ABD’de eğlence sektörünün en büyük şirketlerinden Walt Disney Co, kadın çalışanlarına erkeklere göre daha az maaş verdiği suçlamasıyla dava edildi.

LaRonda Rasmussen ve Karen Moore tarafından açılan davayı üstlenen San Francisco merkezli hukuk firması Andrus Anderson LLP, Disney'in şirket politikalarının kadınlar üzerinde ayrımcılık yaptığını savundu.

  • Davacı kadınlar, aynı işi yapan erkek meslektaşlarından daha az maaş almamalarını garanti edecek bir iç mekanizma işletmediği için Disney'i suçluyor.
  • Kadınlar ayrıca işe yeni alınanlara verilecek ücretin, bir önceki maaşlarına göre belirlendiğini, bunun da kadınlar için ayrımcılık olduğunu savunuyor.

Şikayet üzerine kadın çalışanlara zam yapıldı

Şikâyetçilerden biri olan Rasmussen, finansal analist olarak 11 yıldır Disney'de çalışıyor.

Rasmussen, aynı sıfatla çalıştığı altı erkeğin kendisinden daha fazla maaş aldığını keşfedince 2017 yılında ücret konusunu insan kaynaklarının gündemine getirmiş.

Walt Disney Company, eğlence sektöründe, dünyanın en büyük medya şirketidir. 16 Ekim 1923 tarihinde Walt ve Roy Disney kardeşler tarafından kurulan animasyon stüdyosu, büyüyerek Hollywood stüdyoları haline geldi.
Walt Disney Company, eğlence sektöründe, dünyanın en büyük medya şirketidir. 16 Ekim 1923 tarihinde Walt ve Roy Disney kardeşler tarafından kurulan animasyon stüdyosu, büyüyerek Hollywood stüdyoları haline geldi.

Rasmussen, kadınlarla erkekler arasındaki yıllık maaş farkının 16 bin ile 40 bin dolar arasında değiştiğini belirtmiş. Bunun üzerine Rasmussen'e 25 bin dolar gibi bir zam yapılmış ancak bu oranla bile erkek meslektaşlarına yetişememiş. Benzer uygulamaya Karen Moore'un da maruz kalması üzerine kadınlar ‘sistematik suiistimale' karşı harekete geçmiş.

Şirket suçlamaları kabul etmiyor

Mahkemeye sunulan dilekçede, "Şeffaflık, tutarlılık ve hesap verebilirlik ilkelerini gözetmeyen her şirket gibi Disney yönetimi de erkek çalışanlarına kadınlar çalışanlarından daha fazla değer verme eğiliminde" ifadelerine yer verildi.

Disney ise iddiaları reddediyor. Şirket sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Davanın dayanağı yok ve kendimizi güçlü bir şekilde savunacağız" denildi. Şirket, geçen yıl Walt Disney ve Pixar'ın baş kreatif direktörü John Lasseter'in cinsel taciz suçlamalarının ardından istifa etmesiyle gündeme gelmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >