Diyanet açıkladı: Aşı orucu bozar mı?

Arşiv
Arşiv

Ramazan 13 Nisan'da başlıyor. Bir yandan aşılama süreci devam ederken öte yandan "aşı orucu bozar mı" sorusu gündeme geldi. Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt aşının orucu bozmayacağını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, COVID-19 aşısı ve diğer aşıların orucu bozmadığına dair açıklamalarda bulundu.

Bozkurt, hiçbir aşının içerisinde besleyici vitamin ve gıda içerikli bir madde bulunmadığını belirterek, "Aşının vücuda zerk edilmesi orucu bozmamaktadır fakat ihtiyatlı hareket etmek açısında iftar ve imsak arasında olunabilir" dedi.

"COVID-19 aşısı rahatlıkla yaptırılabilir"

Aşıların içeriğinde vücudu besleyici vitamin veya gıda içerikli bir içerikleri olmadığından orucu bozmadığını fakat bu konuda göz ardı edilmemesi gerekenin şüpheli şeylerden hep uzak durup şüphesizlere yönelmek olduğuna değinen Bozkurt, ramazan boyunca oruca engel olabilecek her şeyden uzak durulması gerektiğine işaret etti.

Gün içerisinde oruçluyken COVID-19 aşısını yaptırmak zorunda olanların ya da randevusu gün içinde verilenlerin rahatlıkla aşısını yaptırabileceğini aktaran Bozkurt, "Çünkü sağlığı korumak, sağlıklı kalabilmek ve bulaşı önlemek için bu önemli bir tedbirdir. Haliyle bundan uzak durmamak için aşı olmak zorundayız. Bu aşıyı olmak zorunda olan insanlara orucun engel olmadığını hatırlatmak isterim" şeklinde konuştu.

"Kefaret gerekmez"

COVID-19 aşısının orucu bozmaması nedeniyle kaza ve kefaretin gerekmediğini vurgulayan Bozkurt, "Koronavirüs aşısı dahil olmak üzere hiçbir aşının içerisinde besleyici vitamin ve gıda içerikli bir madde bulunmamaktadır. Böyle şeyin vücuda zerk edilmesi orucu bozmamaktadır fakat ihtiyatlı hareket etmek açısında iftar ve imsak arasında olunabilir. Ancak gün içinde olmak isteyenler varsa olabilir, oruca zarar vermeyecektir bu durum" değerlendirmesinde bulundu.

  • Orucu kasten bozmanın hükmü ne?
  • Din İşleri Yüksek Kurulunun internet sitesinde yer alan bilgilere göre, orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, ramazanın hürmetine saygısızlık. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların kefaret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir.
  • Oruç kefareti, iki kameri ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir.
  • Orucu bozup sadece kazayı gerektiren durumlar
  • Yolculuk, hastalık gibi bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kazası gerekir. Ayrıca, abdest alırken boğaza su kaçması gibi kasıt olmaksızın yemek-içmek orucu bozup, sadece kazasını gerektirir. Kefaret ve adak oruçları ile nafile oruçların başlanıp bozulması durumunda kaza edilmeleri gereklidir.
  • Ramazanda bir mazeret olmaksızın tutulmayan oruçlar, gününe gün kaza edilir. Ancak mazeretsiz olarak ramazan orucunu tutmamak büyük günahtır.
  • Ağza giren yağmurun istemeyerek yutulması, suyun istemeyerek yutulması, kusulması orucu bozar ve bozulan orucun kaza edilmesini gerektirir.
  • İmsak vaktinin girip girmediği konusunda şüphesi bulunan kimse yiyip içmeye devam ederken o esnada ikinci fecrin doğmuş olduğu ortaya çıksa, oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Aynı şekilde güneşin battığını zannederek iftar ederken güneşin henüz batmadığı anlaşılsa yine kaza gerekir.

Ramazan'da teravih kılınacak mı?

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplamıştı. Sağlık Bakanı Koca teravih namazlarının tedbirler alınarak kılınacağını duyurmuştu. Bakan Koca "Teravihler kapalı olmayacak. Bu noktada hassasiyet gösterilerek, tedbirler alınarak kılınmaya devam edilecek" dedi.

  • Ramazan'da uygulanacak koronavirüs tedbirleri
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası alınan kararları açıklamıştı.
  • 81 ilde ramazan boyunca sokağa çıkma kısıtlaması olacağını söyledi.
  • Lokanta ve kafeler paket servis yapacak
  • "Bu mübarek ay boyunca, ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız. Sadece ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır."
  • Etkinliklere izin verilmeyecek
  • Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinliklere de müsaade edilmeyecek.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >