"DJ Fabo" lakaplı Fabiano Antoniani, İsviçre'de ötenazi hakkını kullandı

genel
genel

İtalya'da geçirdiği trafik kazasının ardından felç olan ve görme yetisini yitiren "DJ Fabo" lakaplı Fabiano Antoniani'nin ötenazinin yasal olduğu İsviçre'ye giderek hayatını sonlandırdı.

2014'te geçirdiği kazanın ardından boynundan aşağısı felç olan ve gözleri görmeyen eski DJ Antoniani, İsviçre'de ötenazi hakkını kullanarak yaşamına son verdi.

Dj Antoniani, geçtiğimiz ay İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya yalvardığı bir video gönderdi: “Lütfen bırakın öleyim, asla bitmeyen bir kâbusta yaşıyorum." dedi. Ötenazi konusunda yasal düzenlemenin önünü açması için kendisine çağrıda bulundu. Bu konuda hiçbir ilerlemenin olmadığını gören ve meclisteki görüşmelerin defalarca ertelenmesi üzerine de geçen hafta sonunda "Dayanılmaz ve sonsuz çilemizden kurtulmak için bizi yurtdışına gitmek zorunda bırakan bir devletin esirleriyiz." diyerek isyan etmişti.


İtalya'da yasal olarak hayatına son vermesini sağlayacak hukuki düzenlemelerin yapılmaması üzerine Antoniani dün İsviçre'deki bir ötenazi kliniğinde hayatına son verdi. 40 yaşındaki Antoniani'nin son anlarında oğlu ve kız arkadaşı vardı. Antoniani'yi destekleyen bir aktivist olan eski milletvekili olan Marco Cappato, onunla birlikte İsviçre'ye gitti ve Dj Antoniani'nin bir dizi tıbbi ve psikolojik testten geçtikten sonra ölümcül madde içeren ilacı alarak hayatına son verdiğini söyledi.

Dj Antoniani ölmeden önce son cümlesinde: "Sonunda İsviçre'ye gelmeyi başardım. Devletin yardımı olmadan tek başıma geldim ve yakında bu acıdan kurtulacağım" dedi. Ötenazi yardım kuruluşu üyesi olan Luca Coscioni, düzenli olarak insanların bizlerle iletişime geçip ötenazi konusunda yardım istediklerini söyledi.


Luca Coscioani, “Ötenazinin nasıl yapılacağı konusunda bilgi isteyen çok sayıda İtalyan var. 2015'te 225 kişi sordu ve 117 kişi İsviçre'ye gidip ölmeye karar verdi. Bazılar, testlerden ve tıbbi revizyondan sonra İtalya'ya geri dönme kararı verdi." dedi.

Dj Antoniani'nin verdiği karar sonrasında sosyal medyada ötenazi hakkını savunanlar, yasal düzenlemenin yıllardır yapılmaması nedeniyle politikacıların yanı sıra Katolik Kilisesi'ni de suçladı.

"Medeni bir ülke ölüm kararı veremez."

Muhafazakar kanattaki Aile İçin Halk Partisi lideri Mario Adinolfi ise, Facebook'a yazdığı mesajda ötenazi yapan kuruluşları ve bunu savunanları eleştirerek "Hitler en azından engellileri ücretsiz olarak yok ediyordu" dedi. Bu mesaja gelen tepki ve şikayetler üzerine Facebook Adinolfi'nin mesajını kaldırdı ve hesabını dondurdu.

İtalyan Katolik Kilisesi'nin gazetesi Avvenire'nin yayın yönetmeni Marco Tarquino da "Medeni bir ülke ölüm kararı veremez." diyerek ötenazinin yasallaşması çağrılarına karşı çıktı.




İktidardaki Demokratik Parti'den Senatör Monica Cirinna ise ötenazi düzenlemesi getiren yasa tasarısının bir an önce meclisten geçirilmesi çağrısı yaptı.

İtalyan Solu partisi Genel Sekreteri Nicola Fratoianni de "Kendi kararını almak isteyenlere bu özgürlüğü ve onuru vermeyen bir ülke ve parlamentodan utanç duyuyorum" dedi.






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >