Doğaya '20 dakika' ayırmak stresi azaltıyor

Doğada 20 dakika geçirmek ideal bir süre arasında yer alıyor.
Doğada 20 dakika geçirmek ideal bir süre arasında yer alıyor.

Bilim insanları yaptıkları araştırma sonucunda haftada en az 3 gün, 20 dakika doğada zaman geçirmenin stres seviyesini düşürdüğünü tespit etti. Ayrıca uzmanlar, doğada zaman geçiren kişilerde kortizol stres hormonu seviyesinin belirgin şekilde azaldığını söyledi.

ABD'nin Michigan Üniversitesinden bilim insanları, sonuçları "Frontiers in Psychology" dergisinde yayımlanan araştırmada haftada en az 3 gün, 20 dakika doğada zaman geçiren kişilerde kortizol stres hormonu seviyesinin belirgin şekilde azaldığını tespit etti.

Araştırmacılar, bir grup yetişkinle gerçekleştirdikleri deneyde, katılımcılardan 8 hafta boyunca, haftada en az 3 gün kendi belirledikleri aralıklarda ve sürelerde doğada zaman geçirmelerini istedi.

20 dakika gerekiyor

Katılımcıların doğada geçirdikleri sürede aerobik egzersizler yapmaları, telefon kullanmaları, internette ve sosyal medyada zaman geçirmeleri, bir şeyler okumaları veya başkalarıyla konuşmaları yasaklandı.

Araştırmacılar, 8 haftanın ardından test ettikleri katılımcılar arasında en az 20 dakika doğayla baş başa kalanların kortizol seviyelerinin belirgin şekilde düştüğünü tespit etti. En verimli sonucun 20 ila 30 dakika arasında alındığı, 30 dakikayı aşan sürelerin ise kortizol seviyesini giderek düşürdüğü kaydedildi.

Doğa yürüyüşleri strese iyi geliyor.
Doğa yürüyüşleri strese iyi geliyor.

Uygun doz

Araştırmaya önderlik eden Michigan Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Mary Carol Hunter, araştırmanın, doktorları stres mağduru hastalara doğayı "ilaç" olarak tavsiye etmeleri için yeterli bilimsel temeli sağladığı kadar "uygun doza da işaret ettiğini" vurguladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >