Dolar haftanın ikinci işlem gününde rekor tazeledi

Arşiv
Arşiv

Haftanın ilk işlem gününde yurt içi piyasaların kapalı olduğu saatlerde 9 seviyesini aşan dolar kuru, haftanın ikinci işlem gününde de yükselişe devam etti ve 9.05 seviyesini görerek rekor tazeledi.

Dolar/TL haftanın ikinci işlem gününde de tüm zamanların en yüksek seviyesini görerek 9.05 lira seviyesine ulaştı.

Faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor

Yatırımcılar TCMB'nin geçen ay 100 baz puanla başladığı faiz indirimlerine devam edip etmeyeceğini ana gündem maddesi olarak izliyor.

İktisadi gerekçelerle açıklamakta zorlanılan faiz indirimlerinin devamının olup olmayacağı belirsiz. Bu belirsizlikler de TL'de satış baskısını artırıp enflasyon beklentilerini yükselterek TL'de değer kayıplarının devam edeceği bir kısır döngü oluşturuyor.

Dolar/TL'deki yükselişe TCMB'nin para politikasına ilişkin endişeler ve dolardaki küresel değer kazancı yön verirken TCMB'nin ilk faiz indirimi mesajını vermeden önce 8.3 seviyesindeki dolar/TL bu hafta 9'u aştı.

Ekonomistler faiz indirimi sonrası enflasyon tahminlerini 2021 için yukarı çekerken 2022 için yukarı yönlü revizyonları eskisine kıyasla büyük boyutta yapılmaya başladılar.

Merkez Bankası: Enflasyon düşecek

TCMB ise enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu enflasyonun yeniden düşüş trendine gireceğini belirtiyor.

Birçok bankacı TCMB'nin faiz indirimlerinin devam etmesi halinde ani faiz artışlarına kısa sürede ihtiyaç duyulabileceği endişesini dile getirirken bu endişeler de TL'de baskı yaratıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >