Domates mucizesi: Cilt kanserini önlüyor

Domates
Domates

Sofralarımızdan eksik olmayan, öğün fark etmeksizin her an yenilebilen en lezzetli sebzelerden domatesin yeni mucizeleri keşfediliyor. Yapılan araştırmalarda domatesin cilt kanserine karşı önleyici ve iyileştirici etkisi kanıtlandı.

İnsanların büyük kısmı tarafından büyük bir sevgi beslenen, sofraların değişmezi domatesin saymakla bitmeyecek faydalarına bir yenisi eklendi. Üstelik bu kez kanıt oluşturabilecek testlerin ardından gelen bilgiler domatese olan ilgiyi daha da artıracak gibi duruyor. Kendi büyüttüğünüz yahut hazır aldığınız domateslerin, bölgesel yetişme şartlarına göre değişen tarihlerde tüketilmesi, tazelikle birlikte sağlığı da beraberinde getiriyor. Domates tüketiminde insanları olumlu etkileyecek faydalardan biri de geçtiğimiz günlerde Scientific Reports tarafından duyuruldu. Ünlü sağlık organizasyonunun raporları domates konusunda çok önemli bir gerçeği de ortaya çıkardı.

Raporda domates, en yaygın cilt kanserleri olarak tanımlanabilecek olan keratinosit ve karsinomlara karşı koruma özelliği en yüksek tüketim ürünü olarak gösterildi. Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın kanser çeşitlerinden biri olarak sürekli önlem alınma gerekliliği ortaya çıkaran cilt kanserine domates ile çözüm bulundu.

UVA ve UVB ışınlarına karşı önlem alınmanın iyice zorlaştığı yaz aylarında çeşitli kremler güneşten korunmayı kolaylaştırırken bu kremlerin yanı sıra tüketilmesi en faydalı besin olarak domates öne çıkıyor. Scientific Reports’un 12 hafta boyunca günlük doğal domates salçası yiyen denekler üzerinde yaptığı çalışmada %33 oranında olumlu yönde ilerleyiş tespit edildi. Bunun yanı sıra raporda, cildin pürüzsüzlüğü ve esnekliği konusunda da domatesle birlikte artan ilerleme, cilt kanseri hastaları ve bu hastalığa yakalanma riski olanlar için önemli bir koruma yöntemi olarak göze çarpıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >