Dünya Sağlık Örgütü, KOVID-19 takibi için özel bir uygulama geliştiriyor

Koronavirüs
Koronavirüs

Dünya Sağlık Örgütü, gelişmekte olan ülkeler için KOVID-19 takibi yapmayı sağlayan bir uygulama geliştiriyor.

Teknoloji ve internet erişimi kısıtlı olan ülkelerde hayata geçirilecek bu uygulama, insanların koronavirüs semptomlarını takip etmeye odaklanıyor.

Soru-cevap şeklinde bilgilendirici bir arayüz sunması beklenen uygulamanın bölgelere göre özel seçenekler içereceği de belirtiliyor.

Dünyagenelinde irili ufaklı birçok farklı şirket koronavirüs salgını kapsamında insanları takip edecek özel uygulamalar geliştiriyor. Mobil uygulamalar aracılığıyla vakaartışsayısını kontrol altına almak isteyen kurumlara DünyaSağlıkÖrgütü de ekleniyor.

Özellikle yeterli kaynak bulamayan ülkelerdeki insanların koronavirüs takibi ve değerlendirmesi amacıyla geliştirilen yeni mobiluygulamanın bu ay içinde hayata geçmesi bekleniyor.

Temas izleme uygulamaları gizlilik endişelerine neden oluyor.

Reuters, hazırladığı yeni raporda Dünya Sağlık Örgütü'nün bu uygulama aracılığıyla insanların koronavirüs semptomlarını izlemek istediğini özellikle belirtiyor. Daha önce Google ve Apple ortak projesiyle de ayrıntılarını paylaştığımız 'temas izleme' sistemini de içermesi bekleniyor.

    Temas izleme nedir? Bu sistem, telefonunuzun yakındaki diğer telefonların kaydının tutulmasını sağlıyor. Çalıştığı sürece bir tarama gerçekleştiriyor ve veri tabanından daima bilgi çekiliyor. Eğer bir eşleşme varsa, telefonunuzda maruz kaldığınızı belirten bir uyarı alıyorsunuz. Enfekte olan kişilerde sosyal mesafeyi koruma konusunda fayda sağlayacak gibi görünüyor. Yani beklentiler bu yönde.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni mobil uygulamayı bu ay hayata geçirmesi bekleniyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni mobil uygulamayı bu ay hayata geçirmesi bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Bernardo Mariano, yeni uygulamanın belirli sorular aracılığıyla insanların semptomlarını öğrenmeye çalışacağını ifade ediyor. Üstelik ülkeye bağlıolarak uygulamaya farklı yönlendirme seçeneklerinin ekleneceği de belirtiliyor. Yani bölge ya da ülke bazlı kişiselleştirmeseçenekleri yer alacak da denilebilir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bu uygulamayla amacı ne?

Dünya Sağlık Örgütü, bu mobil uygulama aracılığıyla gelişmekte olan ülkelerdeki insanlardaki koronavirüs semptomlarını izlemek istiyor.
Dünya Sağlık Örgütü, bu mobil uygulama aracılığıyla gelişmekte olan ülkelerdeki insanlardaki koronavirüs semptomlarını izlemek istiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, az önce de bahsettiğimiz gibi bu uygulamayı aslında tamamen 'gelişmekte olan ülkeler' için hayata geçirmeye hazırlanıyor. Özellikle teknoloji ve internete kısıtlı şekildeerişebilen bölgelerde bu sistemin fayda sağlayabileceğini düşünüyor. Bu kişilerde koronavirüssemptomlarının görülmesi durumunda çevredeki sağlık kurumlarıyla irtibata geçilecek ve test ve benzeri gerekli işlemler yapılacak.

Ayrıca uygulamanın geliştirilebilir versiyon şeklinde hükümetlere sunulacağı da belirtiliyor. Yani aslında isteyen hükümetler uygulamayı temel alıp üstüne ek özellikler ekleyebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >