Dünya tehdit altında: WanaCrypt0r 2.0 virüsü nasıl temizlenir? (Çözüldü)

siber tehdit
siber tehdit

An itibariyle 99 farklı ülkeden 75 bini aşkın bilgisayarı tehdit eden WanaCrypt0r 2.0 fidye yazılımı, önümüzdeki süreçte daha da büyük bir kitleyi kapsayacak gibi görünüyor. Peki ama

WanaCrypt0r 2.0 virüsü nedir ve nasıl temizlenir?

Dün sabah (09:00) saatlerinden itibaren aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 74 ülkeye sibersaldırı düzenlenmeye başlandı. Özellikle İngiltere ve İspanya'yı olumsuz yönde etkileyen bu saldırılar, kapsam alanını genişletmeye devam ediyor. Antivirüs geliştiricisi Avast tarafından yapılan son açıklamalar, WanaCrypt0r 2.0 fidye virüsünün toplamda 99 farklı ülkede 75 bini aşkın farklı sistemi ele geçirdiği yönünde.

Dünya üzerinde saldırıların yapıldığı konumları gösteren harita da yayınlandı.
Dünya üzerinde saldırıların yapıldığı konumları gösteren harita da yayınlandı.
WanaCrypt0r 2.0 virüsü nedir?

                                    Fidye yazılımı olarak programlanan WanaCrypt0r 2.0, temelde bir metin dosyasıyla birlikte tüm bilgisayarlara sessiz sedasız bulaşarak verileri ele geçirmeye odaklanıyor. Daha sonrasında sistemlerdeki verileri tamamen şifreleyen zararlı yazılım, kullanıcıdan 300 dolar ile 600 dolar arasında bir fidye talep ediyor. Üç gün içinde ödemenin Bitcoin hesabı üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiği özellikle belirtiliyor. WanaCrypt0r 2.0, eğer yedi günde gerekli ödeme yapılmazsa verilerin tamamen silineceği uyarısını da veriyor.
WanaCrypt0r 2.0 virüsü nedir? Fidye yazılımı olarak programlanan WanaCrypt0r 2.0, temelde bir metin dosyasıyla birlikte tüm bilgisayarlara sessiz sedasız bulaşarak verileri ele geçirmeye odaklanıyor. Daha sonrasında sistemlerdeki verileri tamamen şifreleyen zararlı yazılım, kullanıcıdan 300 dolar ile 600 dolar arasında bir fidye talep ediyor. Üç gün içinde ödemenin Bitcoin hesabı üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiği özellikle belirtiliyor. WanaCrypt0r 2.0, eğer yedi günde gerekli ödeme yapılmazsa verilerin tamamen silineceği uyarısını da veriyor.
WanaCryptor 2.0 virüsü nasıl temizlenir?

                                    Bu fidye yazılımından kurtulmak için kullanıcıların önünde birkaç seçenek var. Öncelikle hedef olmamak adına en güncel Windows 10 işletim sistemini kullanmak şart. Zira Windows'un önceki versiyonlarını kullananlar güvenlik tarafında zayıf ve saldırıya tamamen açık durumda. Ek olarak dün BTK Başkanı Dr.Ömer Fatih Sayan'ın yaptığı açıklamayla da ilintili olarak, mutlak suretle sistemde bir antivirüs uygulaması bulundurmak gerekiyor. Elbette bu antivirüs uygulamasının tüm yeniliklerinden yararlanabilmek ve güncel tehditlere karşı korunabilmek adına güncel tutulması büyük önem arz ediyor. Daha sonrasında sistemde kurulu olan antivirüs uygulamasıyla tarama yapıp WanaCryptor 2.0 ve benzeri siber tehditleri bulup etkisiz hale getirmek hayli önemli.
WanaCryptor 2.0 virüsü nasıl temizlenir? Bu fidye yazılımından kurtulmak için kullanıcıların önünde birkaç seçenek var. Öncelikle hedef olmamak adına en güncel Windows 10 işletim sistemini kullanmak şart. Zira Windows'un önceki versiyonlarını kullananlar güvenlik tarafında zayıf ve saldırıya tamamen açık durumda. Ek olarak dün BTK Başkanı Dr.Ömer Fatih Sayan'ın yaptığı açıklamayla da ilintili olarak, mutlak suretle sistemde bir antivirüs uygulaması bulundurmak gerekiyor. Elbette bu antivirüs uygulamasının tüm yeniliklerinden yararlanabilmek ve güncel tehditlere karşı korunabilmek adına güncel tutulması büyük önem arz ediyor. Daha sonrasında sistemde kurulu olan antivirüs uygulamasıyla tarama yapıp WanaCryptor 2.0 ve benzeri siber tehditleri bulup etkisiz hale getirmek hayli önemli.
Windows 10 nasıl güncellenir?

                                    Windows 10'u güncellemek gayet basit. Bunun için Başlat > Programlar > Windows Update'e tıklamak yeterli. Akabinde güncelleştirmeleri denetleyerek en yeni Windows sürümünü yüklemek saldırılara karşı korumada çok etkin bir rol oynuyor.
Windows 10 nasıl güncellenir? Windows 10'u güncellemek gayet basit. Bunun için Başlat > Programlar > Windows Update'e tıklamak yeterli. Akabinde güncelleştirmeleri denetleyerek en yeni Windows sürümünü yüklemek saldırılara karşı korumada çok etkin bir rol oynuyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >