Dünyanın beklediği koronavirüs aşı çalışması 'istenmeyen etki' sonucu durduruldu

(Arşiv)
(Arşiv)

İlaç devi AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından üçüncü faz klinik deneyleri yürütülen AZD1222 isimli COVID-19 aşısının çalışmalarına, 'deneklerden birinde ismi açıklanmayan bir hastalığa' rastlandığı için ara verildi.

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca ilaç firması iş birliği ile geliştirilen AZD1222 COVID-19 aşısı çalışmalarına istenmeyen bir etki oluşturması nedeniyle ara verildi.


Açıklama, üçüncü faz klinik deney çalışmaları yürütülen AZD1222'nin30 bin kişi üzerinde yürütülen çalışmalarından sonra geldi.

Meksika, Arjantin ve Avustralya gibi ülkeler de toplu deneyler ve sonrasında aşının verilmesi için AstraZeneca ile anlaşmalar yapmıştı.

Prof. Dr. Kara'dan açıklama

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da konuyla ilgili bilgilendirme yaptı. Kara, deney sırasında veya sonrasında konulan tanıların, aşıyla bir ilgisinin olup olmadığının anlaşılması için çalışıldığına ve deneyin bundan sonra devam ettiğine dikkati çekti.

Son durum nedir?

Şu an aşı çalışmasını durduranın Oxford mu yoksa AstraZeneca mı olduğunun belli olmadığı belirtiliyor.

Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca'nın birlikte geliştirdiği aşı, etkili olma ihtimali yüksek çalışmalar arasında nitelendiriliyor ve yakından takip ediliyor.

Hayati tehlikesi yok

Stat News'un haberinde, hastalanan deneğin İngiltere'de olduğu ancak vücudunun verdiği ters tepkinin detaylarının bilinmediği belirtildi. Haberde, deneğin hayati tehlikesinin bulunmadığı, birkaç gün içerisinde iyileşmesinin beklendiği aktarıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >