Dünyanın çarkını döndüren paranın birkaç şey için bile olsa, bazı ülkelerde geçmediğini biliyor musunuz?

Para vererek satın aldığınız şeylere, dünyanın bazı yerlerinde para ödemeden sahip olabiliyorsunuz.

Günümüzde bırakın suyu, neredeyse hava almak için bile para ödemek zorunda kalabilirsiniz. Artık kuru kuru bir yerde oturup nefes almak diye bir durum, söz konusu dahi olmaz. Her yer, her şey para! “Bedava sirke baldan tatlıdır" sözü boşuna söylenmemiş. Para ödendiğinde beklenen haz farklı olduğundan mıdır bilinmez; bedavadan sahip olunan şeylerin verdiği keyif çok daha büyüktür. Ülkeden ülkeye, kültürden kültüre değişe gelenekler beraberinde birçok alışkanlığı da kazandırmıştır. Farklı ülkeleri ve beraberinde farklı kültürleri tanımayı hobi edinen insanlar için oldukça gerekli bir bilgi olacağını düşündüğümüz bu detayı, herkes bilmek isteyecektir. Dünyanın bazı yerlerinde, sizin para ödeyerek satın aldığınız şeyler bedava verilebiliyor. Peki, hangi ülkede ne bedava?
Kuzey Hindistan ve Pakistan

                                    Bu bölgelerde, neredeyse her bakkal ve manavda baharat bulunuyor. Halkının baharatı çok tüketmesinden midir bilinmez, yöreye özgü köri ve acı soslar, yemeklerde bolca kullanılan acı biber ve kişniş bedava verilir. Pakistan'da sebze almak için manava gittiğinizde, size bedava acı biber ve kişniş vereceklerdir. Verilmemişse de, ücret ödemeden istemek en büyük hakkınızdır.
Kuzey Hindistan ve Pakistan Bu bölgelerde, neredeyse her bakkal ve manavda baharat bulunuyor. Halkının baharatı çok tüketmesinden midir bilinmez, yöreye özgü köri ve acı soslar, yemeklerde bolca kullanılan acı biber ve kişniş bedava verilir. Pakistan'da sebze almak için manava gittiğinizde, size bedava acı biber ve kişniş vereceklerdir. Verilmemişse de, ücret ödemeden istemek en büyük hakkınızdır.
ABD

                                    Hazır ve hızlı yemek yeme kültürü ABD'de baş gösterse de, sonrasında neredeyse tüm dünyaya yayılmış durumda. Hazır yemeklerin yanında verilen ekstra yiyecekler ise ABD gibi her ülkede bedava verilmiyor. İngiltere'de hamburger yanında ketçap almak için, paket başına 50 kuruş ödemeniz gerekiyor. Amerika'da bu durum ücretsiz olduğu gibi; siz bir tane isteseniz de, abartıp 10 tane verebilirler.
ABD Hazır ve hızlı yemek yeme kültürü ABD'de baş gösterse de, sonrasında neredeyse tüm dünyaya yayılmış durumda. Hazır yemeklerin yanında verilen ekstra yiyecekler ise ABD gibi her ülkede bedava verilmiyor. İngiltere'de hamburger yanında ketçap almak için, paket başına 50 kuruş ödemeniz gerekiyor. Amerika'da bu durum ücretsiz olduğu gibi; siz bir tane isteseniz de, abartıp 10 tane verebilirler.
Singapur

                                    
	Yine ülke halkının yemek kültüründen kaynaklanan bir alışkanlıktır ki, Singapur halkı her türlü yemekte kullandığı acı sosu bedava alabiliyor. Singapur'da hazır gıda restoranlarının hepsinden istediğiniz kadar acı sos alabildiğiniz gibi; pilavdan tutun da, hamburgere kadar her şeyi acı sosla yiyebilirsiniz. Mc Donald's acı sever Singapur pazarı için özel 'sarımsaklı acı sos' dahi üretiyor.
Singapur Yine ülke halkının yemek kültüründen kaynaklanan bir alışkanlıktır ki, Singapur halkı her türlü yemekte kullandığı acı sosu bedava alabiliyor. Singapur'da hazır gıda restoranlarının hepsinden istediğiniz kadar acı sos alabildiğiniz gibi; pilavdan tutun da, hamburgere kadar her şeyi acı sosla yiyebilirsiniz. Mc Donald's acı sever Singapur pazarı için özel 'sarımsaklı acı sos' dahi üretiyor.
Avusturalya

                                    
	Avustralya'da açık hava yaşamını destekleyen ve teşvik eden birçok şeyi bedava bulabilirsiniz. Neredeyse bütün milli parklarda ızgara yapmak için ücretsiz aletler var. Siz etlerinizi getirip dilediğiniz gibi pişirebiliyorsunuz. Önemli olan ve yöneticilerin tek beklentisi, çevreyi temiz bırakmak. Aynı zamanda, Avustralya'nın Kuzey Bölgesi'nde yaşayanları aşırı sıcaklarda serinletecek su kaydırakları da bedava. Bu bölgelerdeki sular timsahlarla dolu olduğu için, halk ücretsiz su kaydıraklarını kullanabiliyor.
Avusturalya Avustralya'da açık hava yaşamını destekleyen ve teşvik eden birçok şeyi bedava bulabilirsiniz. Neredeyse bütün milli parklarda ızgara yapmak için ücretsiz aletler var. Siz etlerinizi getirip dilediğiniz gibi pişirebiliyorsunuz. Önemli olan ve yöneticilerin tek beklentisi, çevreyi temiz bırakmak. Aynı zamanda, Avustralya'nın Kuzey Bölgesi'nde yaşayanları aşırı sıcaklarda serinletecek su kaydırakları da bedava. Bu bölgelerdeki sular timsahlarla dolu olduğu için, halk ücretsiz su kaydıraklarını kullanabiliyor.
Slovakya

                                    
	Bazı ülkelerde çeşme suyu bedava olsa da, gerçek maden suyu pahalıdır. Slovakya'da ise öyle değil; çünkü burada her yerde doğal kaynaklar var. Neredeyse her bölgede bulunan belirli maden suyu kaynaklarından ücretsiz su alabiliyorsunuz. Bölgede yaşayan insanlar da, diledikleri zaman kaynaklardan su doldurup evlerine götürebiliyor.
Slovakya Bazı ülkelerde çeşme suyu bedava olsa da, gerçek maden suyu pahalıdır. Slovakya'da ise öyle değil; çünkü burada her yerde doğal kaynaklar var. Neredeyse her bölgede bulunan belirli maden suyu kaynaklarından ücretsiz su alabiliyorsunuz. Bölgede yaşayan insanlar da, diledikleri zaman kaynaklardan su doldurup evlerine götürebiliyor.
Norveç

	  Norveç'te doğayı koruyan ve onu insanların bedava kullanımına sunan özel kanunlar vardır. Örneğin insanlara en yakın binadan 150 metre uzaktan başlamak üzere yolları, nehirleri, gölleri kullanma, buralarda yabani meyve, çiçek, mantar toplama hakkı verir. Norveç'te topraklar 'iç' (innmark) ve 'dış' (utmark) diye ikiye ayrılır. İç alanlar ekilen ve bahçe, tarla, park ya da yol gibi aktif olarak kullanılan bölgeleri kapsar. Dış alanlar ise; dağlar, ormanlar, çayırlar, bataklıklar, sahiller, gölleri nehirlerdir ve birinin özel mülkü dahi olsa kullanımı serbesttir.


Kaynak: bbc.com
Norveç Norveç'te doğayı koruyan ve onu insanların bedava kullanımına sunan özel kanunlar vardır. Örneğin insanlara en yakın binadan 150 metre uzaktan başlamak üzere yolları, nehirleri, gölleri kullanma, buralarda yabani meyve, çiçek, mantar toplama hakkı verir. Norveç'te topraklar 'iç' (innmark) ve 'dış' (utmark) diye ikiye ayrılır. İç alanlar ekilen ve bahçe, tarla, park ya da yol gibi aktif olarak kullanılan bölgeleri kapsar. Dış alanlar ise; dağlar, ormanlar, çayırlar, bataklıklar, sahiller, gölleri nehirlerdir ve birinin özel mülkü dahi olsa kullanımı serbesttir. Kaynak: bbc.com
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >