Dünyanın en genç Başbakanı Marin'den haftada 4 gün çalışma önerisi

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin

Dünyanın en genç başbakanı olarak adından söz ettiren Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, işçilerin ailelerine daha fazla vakit ayırması için mesai önerisini gündeme getirdi. Marin, haftada dört gün altı saatlik yeni sistem önerisini duyurdu. Mıcrosoft 4 günlük çalışma sistemini denemiş ve verimliliğin arttığını gözlemlemişti.

Başbakan Sanna Marin Finlandiya'da yeni sistem için çalışmalara başladı. Marin'in önerdiği sisteme göre işçiler haftada 5 gün değil 4 gün çalışacak ve mesailer 6 saat olacak.

Marin, Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptığı dönemde de bu sistemi savunduğunu belirterek "İnsanların ailelerine, sevdiklerine ve hobilerine daha fazla vakit ayırmayı hak ediyor. Bu yüzden Finlandiya halkının daha az çalışmasına izin vermek önemli.Mesele, kadınca bir tarzla yönetmek değil, seçmenlere yardım sunmak ve sözlerinizi tutmakla ilgili" dedi.

Bakanlık döneminde de savunmuştu

Sosyal Demokrat Parti'nin Lideri Sanna Marin, Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptığı dönemde de daha kısa çalışma sürelerini savunuyordu.

Microsoft'un denemesi başarılı sonuçlanmıştı

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında teknoloji şirketi Microsoft’un Japonya şubesi 1 ay boyunca deneme yaparak çalışanlarına haftada üç gün izin vermiş ve işte verimliliğin yüzde 40 arttığı ortaya çıkmıştı.

Avustralyalı şirket uyguluyor

Avustralya merkezli reklam ve pazarlama şirketi Versa da haftada dört gün çalışma sistemini uyguluyor. Versa çalışanları hafta sonuna ek olarak Çarşamba günleri izin yapıyor. Şirket, bu şekilde kâr oranlarının yüzde 300 arttığını savunuyor.

Rusya'da da Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı'nın üretkenliği artırmak için yürürlüğe koyulması planlanan ‘haftada dört gün çalışma sistemini’ test etmeyi değerlendirdiği belirtiliyor.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin kimdir?

Finlandiya'da Sosyal Demokrat Parti'nin liderliğine seçilerek, Haziran ayında kurulan koalisyon hükümetinin başına geçen 34 yaşındaki Ulaştırma ve İletişim Bakanı Sanna Marin, dünyanın en genç başbakanı oldu.

  • Marin, Başbakan Antti Rinne'nin hem başbakanlık hem de Sosyal Demokrat Parti liderliğinden istifa etmesinin ardından yapılan parti kurultayındaki seçimi kazandı.
  • Finlandiya'da Nisan ayındaki seçimlerden birinci çıkan Sosyal Demokrat Parti'nin önderliğinde Haziran ayında kurulan merkez-sol koalisyonda yer alan beş partinin tamamının liderlik koltuğunda kadınlar oturuyor. Marin de dahil olmak üzere koalisyonu oluşturan beş partinin dördünün yaşı 35'in altında.
  • Koalisyonda yer alan Sol İttifak'ın lideri Li Anderson ve Merkez Parti'nin lideri Katri Kulmuni 32; Yeşil Lig'in lideri Maria Ohisalo da 34 yaşında. Koalisyon bir diğer üyesi olan İsveç Halk Partisi'nin başında ise 55 yaşındaki Anna-Maja Henriksson bulunuyor.
  • Marin, yaşıyla ilgili sorulara, "Hiçbir zaman yaşımı ya da cinsiyetimi düşünerek hareket etmedim. Benim için önemli olan hâlâ siyasete atılma nedenlerim ve seçmenin son seçimlerde bize duyduğu güven" yanıtını veriyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >