EA’de büyük kayıp: ‘Juventus’un isim haklarını kaybetti’

FIFA 2020'de Juventus yer almayacak.
FIFA 2020'de Juventus yer almayacak.

Dijital oyun ve e-spor sektörünün devlerinden Electronic Arts (EA), her yıl piyasaya sürdüğü futbol oyunu FIFA için Juventus ile anlaşmaya varamadı. Oyunun 2020 versiyonunda İtalya Seria A devi yer almayacak. Bu kritik karar, şirkete tam 750 milyon dolara mal oldu.

EA, İtalyan devi Juventus’un isim haklarını kaybetti. Anlaşmalarının sona ermesinin ardından şirketin en büyük rakibi ile sözleşme imzalayan takım, Konami’nin futbol oyunu PES 2020’de yer alacak. Bu isim hakkı kaybı EA’nın 750 milyon dolar zarar etmesine sebep oldu.

Cristiano Ronaldo’nun yer aldığı Torino ekibinin, serinin bu yılki oyunu FIFA 2020’de “Piemonte Calcio” ismiyle oyuna dahil olacağını açıklayan EA’in yaşanan olaylardan sonra hisse değerlerinde %3,5 düşüş yaşandı.

Juventus yerine Piemonte Calcio isimli bir takım olacak.
Juventus yerine Piemonte Calcio isimli bir takım olacak.

Şirket gelirinin büyük bir kısmı FIFA'dan

Oyun sektörünün öncü şirketlerinden biri olan Electronic Arts birçok farklı kategoride içerik pazarlamasına rağmen şirket son üç senedir gelirinin %14’ünü FIFA serisinden elde ediyor.

Juventus’un isim hakkını elde edememesiyle şirketin yeni sezondaki FIFA satışlarında düşüş yaşanacağı da ön görülüyor. 2018-2019 sezonunda Cristiano Ronaldo’nun, Atletico Madrid karşısında kaydettiği 3 gol, Juventus hisse değerlerinde %17 artışa sebep olmuştu. Bu sene oyun içerisinde Juventus isminin yer almayacak olmasının şirkete etkileri, ilerleyen günlerde daha iyi gözlemlenebilecek.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >