Ekosistem odaklı gıda üretim modeli hayata geçirilecek

Doğru tarım
Doğru tarım


Bakan Pakdemirli: "Tarım Sektöründe İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı" oluşturulacak" dedi.

Doğru tarım
Doğru tarım

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "İklim Değişikliği ve Tarım" konulu çalıştaylar sonrasında tarımda iklim değişikliğine yönelik kısa, orta ve uzun vadeli yol haritası belirlediklerini belirterek, "Çalıştaylardaki sonuçlar dikkate alınarak, Bakanlığımız öncülüğünde, 'Tarım Sektöründe İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı' oluşturulacaktır. İklim dostu tarımsal destekleme modeli, ekosistem odaklı gıda üretim modeli hayata geçirilecektir." dedi

Bakan Pakdemirli, ülke genelinde yapılan "İklim Değişikliği ve Tarım" konulu çalıştayların Meyra Palace Otel Konferans Salonu'ndaki değerlendirme toplantısına katıldı.

Bakan Pakdemirli
Bakan Pakdemirli

İklim değişikliğinin dünyada gündemin en tepesinde yer aldığına işaret eden Pakdemirli, "Tarımsal üretimin değişen iklim koşullarına nasıl tepki vereceği, yeni üretim sistemlerine geçişin nasıl olacağı artık hayati derecede önem kazanmıştır. Bizler de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, 'iklim değişmeden biz değişeceğiz' diyerek, tüm faktörleri ve beklentileri bir bütün içinde ele alıyor, planlarımızı ve tedbirlerimizi katılımcı bir yaklaşımla ortaya koyuyoruz." diye konuştu.

Dünya çapında, 2020'de afetlerden kaynaklı 210 milyar doları bulan ekonomik kaybın yüzde 60'lık kısmının tarım sektöründe gerçekleştiğini bildiren Pakdemirli, tedbir alınmazsa, 21. yüzyılda insanları daha zor günlerin beklediğini belirtti.

Tarım
Tarım

Pakdemirli, son yıllarda, Türkiye'nin de içinde olduğu Akdeniz havzasında, iklim değişikliğinin artan etkilerinin daha sık görüldüğüne dikkati çekerek, "Türkiye olarak iklim değişikliğiyle mücadelede, diğer ülkelerden daha hızlı hareket etmeli, daha etkin politikalar üretmeli ve tedbirlerimizi vakit kaybetmeksizin hayata geçirmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık olarak hem gıda israfının azaltılması hem de çevrenin korunması amacıyla 2020'de, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" kampanyasını başlattıklarının altını çizen Pakdemirli, şunları söyledi:

Ekosisteme dayalı tarım
Ekosisteme dayalı tarım

"Bu önemli kampanya sayesinde bugün her 4 kişiden 1'i gıda israfını azaltma konusunda bilgi sahibi oldu, hanelerde gıda israfının azaltılması sayesinde Türkiye yılda 664 milyon lira tasarruf etti. İnşallah, Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık kampanyası ile gıda israfının önlenmesinin yanında, gıda atıkları nedeniyle oluşan sera gazı salınımını da azaltmış olacağız."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >