El Salvador, Bitcoin'i ulusal para olarak kabul edecek

Arşiv
Arşiv

Orta Amerika ülkesi El Salvador Devlet Başkanı, Bitcoin'i ulusal para olarak kabul etmek için bir yasa tasarısı sunacaklarını duyurdu. Tasarı kabul edilirse, El Salvador Bitcoin'i resmen ulusal para olarak kabul edecek ilk ülke olarak tarihe geçecek.

Herhangi bir merkez bankası veya resmi kuruluşla ilgisi olmayan elektronik bir para birimi olan Bitcoin, dünya genelinde en çok kullanılan kripto para birimi olarak dikkat çekiyor.

Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke kripto paralar hakkında yeni düzenlemeler üzerinde çalışırken, Orta Amerika ülkesi olan El Salvador'un çok başka planları var.

Bitcoin’i resmi para birimi olacak

El Salvador,Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul edecek ilk ülke olmak için çalışmalara başladığını duyurdu.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin ile ülkenin modern finansal altyapısını inşa etmek için dijital cüzdan şirketi Strike ile ortak olduklarını açıkladı.

Bitcoin’i ülkesinde ulusal para haline getirmek için önümüzdeki hafta bir yasa tasarısı sunacağını açıklayan başkan Bukele, El Salvador'un dünyada bir ilki gerçekleştireceğini söyledi.

El Salvador’da işlerin nasıl yürüyeceği ve ülkenin istikrarsız ekonomisine Bitcoin'in çare olup olmayacağı bilinmiyor.

  • Bitcoin nedir?
  • Bitcoin, 2009 yılında piyasaya sürüldü ve ilk kripto para birimi olarak kabul ediliyor. Bankalar ve hükûmetler gibi geleneksel aracıların finansal işlemler yapma ihtiyacını ortadan kaldıran merkezî olmayan bir dijital nakit türüdür.
  • Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, orijinal Bitcoin tanıtım belgesini (White Paper) kaleme alan ve Bitcoin'i icat etmesiyle tanınan kimliktir. Birkaç kişi Satoshi olduğunu iddia ederken gerçek kimlik hiçbir zaman doğrulanmadı veya açıklanmadı. BTC'nin bugünkü fiyatı göz önüne alındığında Satoshi bir milyarder olabilir.
  • Bitcoin, herhangi bir merkezî kontrol veya bankaların ya da hükûmetlerin gözetiminden bağımsız olarak çalışan dijital bir para birimidir. Bitcoin tamamen eşler arası yazılıma ve kriptografiye dayanır.
  • Halka açık bir defter, tüm Bitcoin işlemlerini kaydeder ve kopyalar dünya çapındaki sunucularda tutulur. Her işlem ağda herkese açık olarak yayımlanır ve düğümden düğüme paylaşılır. Her on dakikada bir bu işlemler madenciler tarafından "blok" adı verilen bir grupta toplanır ve kalıcı olarak blok zincirine eklenir. Bu, Bitcoin'in hesap defteridir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >