Elon Musk, Starship uçuşunun 2-3 ay uzakta olduğunu söyledi

Elon Musk
Elon Musk

SpaceX'in kurucusu Elon Musk, Mars'a insanları indirecek olan yeniden kullanılabilir roket Starship hakkında yeni detaylar paylaştı.

Eylül'de ilk kez 16 katlı prototipin tanıtılmasından sonra Kasım'daki basınç testi Starship'in kısmen patlamasına sebep oldu ve dev kubbe yüzlerce feet havaya fırladı.

Hafta sonu boyunca Musk, SpaceX'in Güney Teksas fırlatma bölgesinde yapım aşamasında olan geminin fotoğraf ve videolarını paylaştı. Ayrıca hayranlara ilk uçuşun '2-3 ay uzakta olduğunu' söyledi.

Ancak Musk, lanse edilen Starship'in gerçekten bahara uçacaksa inşa edilecek belki de 20 farklı prototipten biri olabileceğini sözlerine ekledi.

Elon Musk'ın uzay teknolojileri şirketi SpaceX yepyeni aşamalar kaydetmeye devam ediyor. Birkaç ay önce Mars görevleri için kullanılacak olan Starship'te farklı prototipleri geliştiren şirket, bazı testler gerçekleştirmişti.

Bu testlerde çeşitli patlamalar meydana geldi ve başarısızlıkla sonuçlandı. Ama gerekli notlaralındı ve çalışmalarhızlandırıldı.

Musk bu aşamadan sonra hafta sonunda SpaceX'in GüneyTeksas fırlatma bölgesindeki gemiyle alakalı kapsamlı fotoğraf ve videolar paylaştı. Ayrıca ilk uçuşun 2-3 ay içinde gerçekleşebileceğinin sinyallerini verdi.

Şaşırtıcı olan şey 20 Kasım'da yakıt deposu basınçlandırma sisteminin testindeki patlamaya rağmen aradan geçen 5 hafta sonra roket gemisinin yepyeni bir versiyonunun Mart tamamlanmadan önce başlatılabileceğinin duyurulması.

Musk, üzerinde çalışılan parçaları gösteren videolu bir tweet de attı. Ayrıca, Şimdi Starship SN1'in uçuş tasarımının yapıldığını hatta üzerinde yaklaşık 20 farklı prototip bile geliştirilebileceğini duyurdu.

Başka bir değişle, Musk Starship prototiplerine çok bağlı hissetmiyor çünkü SpaceX mühendisleri kargo ve insanlarla uçmak için 1.0 tasarımına yerleşmeden önce her şey tam olsun istiyor.

Teksas'taki Starship.
Teksas'taki Starship.

Musk, Pazartesi günü geminin büyük kubbesini gösteren Starship SN1'deki ilerlemenin başka bir fotoğrafını daha paylaştı. Görüntü, jeodezik kubbenin parlak dairesel çelik bir banda kaynaklanmış olduğunu gösteriyor. Birlikte kaynak yapılan diğer birçok çelik bant, Starship'in boru şeklindeki gövdesini oluşturuyor.

Bir hayranının merakı üzerine Musk, Tesla tarafından üretilen en güçlü ekose elektrik motorlarının Starship'te kullanılacağını bildirdi.

SpaceX ayrıca yeni fırlatma sistemi için Super Heavy adında 22 katlı bir roket güçlendirici yapmayı planlıyor. Lansman sırasında Starship uzay gemisi yaklaşık 118 metre boyunca bir yığındaki güçlendiricinin üzerine binecek. Yükseltici yakıt azaldığında bağlantıyı kesecek ve yörüngeye girecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >