Elon Musk’tan şok yerli uydu hamlesi: UBAKUSAT!

Ubakusat.
Ubakusat.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyaret edip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile temaslarda bulunan SpaceX’in sahibi Elon Musk’tan yepyeni bir hamle geldi. Elon Musk, Falcon 9 kargo roketiyle Türkiye’nin küp uydusuyla UBAKUSAT’ı uzaya gönderdi…

Amerikan robot ve uzay mekaniği SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu'na deney ve ihtiyaç malzemeleri taşıyan Dragon kargo kapsülünü Falcon roketiyle uzaya yolladı. 2 bin 700 kilogramlık yük içerisinde Uzay İstasyonu'na deney ve ihtiyaç malzemeleri taşınıyor. Ayrıca farklı ülkelere ait, istasyondan fırlatılmak üzere gönderilen küp uydular da bulunuyor. Bunlardan biri de Türkiye'ye ait UBAKUSAT uydusu.

Dragon kapsülüyle bırakılacak

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün (HUTGM) Japon uzay ajansı (JAXA) ile işbirliği çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (İTÜ-USTTL) sorumluluğunda üretilen mini uydu, Falcon 9 roketinin taşıyacağı Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) getirildikten sonra, astronotlar tarafından uzaya bırakılacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >