Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: TürkAkım'ı 8 Ocak'ta açıyoruz

nerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez.
nerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde AK Parti İl Başkanlığınca düzenlenen İl Danışma Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan yapan Bakan Dönmez, "TürkAkım'ı 8 Ocak’ta açıyoruz. Böylece hem doğudan hem de kuzeyden gelen doğal gaz boru hatlarıyla uluslararası piyasalarda vazgeçilmez olacağız. TürkAkım ve TANAP, milletimizin sorunsuz şekilde doğal gaz kullanmasını sağlarken, Avrupa’nın doğal gaz arz güvenliğini sağlamada da anahtar bir rol alacağız" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde AK Parti İl Başkanlığınca düzenlenen İl Danışma Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, milletin her sözünün kendileri için çok kıymetli ve dikkate değer olduğunu belirtti.

Doğu Akdeniz’de arama ve sondaj çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Dönmez, "Farklı odaklardan da anlamsız itirazlar duyuyoruz. Bu itiraz ve oldu-bittilerle bizi Akdeniz'de oyun dışı bırakmaya çalışıyorlar. Bu hayallerin peşinde koşanlar iyi bilsin ki, Akdeniz'de, bizi hiç kimse oyun dışında bırakamaz." diye konuştu.

Sondaj gemileri Fatih ve Yavuz'un Akdeniz'de yılmadan çalıştığını aktaran Dönmez, şunları söyledi:

  • "Sadece ülkemizin değil, Kıbrıs Türklerinin de hakkının sonuna kadar savunucusu olmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız'ın da açıkça belirttiği gibi Ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan kardeşlerimizin hakkını, hukukunu korumak için gereken her şeyi yapmakta kararlıyız. Yine bu kapsamda Libya ile bir anlaşma yaptık. Böylece bölgedeki istikrar ve barışa da önemli bir katkı sağlamış olacağız. Türkiye olarak ne kimsenin hakkını yiyeceğiz ne de kendi hakkımızdan vazgeçeceğiz. Bu amaçla Fatih ve Yavuz sondaj gemilerimiz matkabı aralıksız döndürüyor. Akdeniz'i adeta delik deşik ediyor. Hedefimiz belli, yılmayacağız ve varsa, mutlaka bulacağız."

'Daha çok yerli daha çok yenilenebilir enerji'

TANAP'ı tamamlayıp Avrupa'ya bağladıklarını ifade eden Dönmez, şöyle devam etti:

  • "TANAP'ın ilk imzaları atıldığında, bu proje hayal demişlerdi. Türkiye'nin ve bu milletin gücüne, potansiyeline küçümseyerek bakmışlardı. Biz TANAP'ı rekorlar kırarak tamamladık. Lakin yapımı devam ediyor. Biz de Avrupa'ya gaz vermek için onları bekliyoruz. TANAP'tan sonra şimdi bir başka dev projeyi daha bitiriyoruz. TürkAkım'ı 8 Ocak’ta açıyoruz. Böylece hem doğudan hem de kuzeyden gelen doğal gaz boru hatlarıyla uluslararası piyasalarda vazgeçilmez olacağız. TürkAkım ve TANAP, milletimizin sorunsuz şekilde doğal gaz kullanmasını sağlarken, Avrupa’nın doğal gaz arz güvenliğini sağlamada da anahtar bir rol alacağız."

Dönmez, yerli ve yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yaptıklarını, 2020'ye daha güçlü girdiklerini anlatarak, 2019'da elektriğin yüzde 62'sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini bildirdi.

Her bir puanlık yerli üretimin 100 milyon dolar daha paranın yurt içinde kalmasını sağlamak anlamına geldiğini ifade eden Dönmez, "Geçtiğimiz yıl yerlilik üretimimiz yüzde 50 idi, bu sene 12 puan arttırdık. Bundan sonra daha da arttırarak yerlilik payı katkısını daha da arttırmış olacağız. Hatta mayısta yüzde 75'ler seviyesine gelmişti. Ancak bu oranlarla asla yetinmeyeceğiz. Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir diyerek 2020'ye daha güçlü gireceğiz." değerlendirmelerinde bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >