Erdoğan-Trump Beyaz Saray'da bir araya gelecek

Trump-Erdoğan
Trump-Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında bu dün akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşti. İki lider 13 Kasım'da ABD'nin başkenti Washington'da görüşeceklerini teyit etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter hesabından "ABD Başkanı ile ikili ilişkilerimizi ve bölgemizdeki meseleleri ele aldığımız verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik." paylaşımında bulundu.

Trump ise telefon görüşmesinde "Suriye sınırı,Bağdadi'nin eşi ve kız kardeşinin yakalanması, terörizmin ortadan kaldırılması, YPG/PKK ve diğer konuların ele alındığını" belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında dün bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede iki lider, ikili meselelerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri ele aldı.

İki liderin, ABD Başkanı Trump'ın daveti üzerine 13 Kasım Çarşamba günü Amerika'nın başkenti Washington'da görüşeceklerini yeniden teyit ettikleri bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:

  • "ABD Başkanı ile ikili ilişkilerimizi ve bölgemizdeki meseleleri ele aldığımız verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Görüşmede terörle mücadele ve ülkelerimiz arasındaki ticari hedefler başta olmak üzere birçok konuda atacağımız adımları değerlendirdik."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan'a hareketi öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Trump ile görüşmesine dair bir açıklama daha yaptı.

Erdoğan, şunları kaydetti:

  • "Amerika seyahatimin iptal edilmesi konusuna yönelik bu konuda da biz müsaade etsinler de gidilmesi mi gidilmemesi mi faydalı bu konuları geniş kapsamlı değerlendirme fırsatını ekibimle buldum. En son dün akşamki telefon görüşmesinden sonra gitme kararını verdik. Siyasette bir şeyi hatırlatmak isterim bizim için en önemli hüküm bütün işlerinizde istişareye önem vermek. Şu andaki ziyareti çok farklı bir dönemde yapıyoruz. Barış Pınarı Harekatı'nın olduğu bir dönemde yapıyoruz bunu."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

ABD Başkanı Trump da Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan ile "çok iyi bir telefon görüşmesi" gerçekleştirdiğini vurgulayan Trump, "Erdoğan bana, çatışma esnasında kaçtıkları belirtilen, aralarında terörist Ebubekir el-Bağdadi'nin eşi ve kız kardeşinin de bulunduğu birçok DEAŞ üyesinin yakalandığını söyledi." ifadelerini kullandı.

Trump, görüşmede ayrıca Suriye sınırı, terörizmin ortadan kaldırılması, YPG/PKK ve diğer konuların ele alındığını belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı gelecek Çarşamba 13 Kasım'da Beyaz Saray'da görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Davet 8 Ekim'de Trump'tan gelmişti

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da, davetlisi olarak ABD'ye geleceğini açıklamıştı

Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Pek çok kişi Türkiye'nin ABD'nin büyük bir ticaret ortağı olduğunu unutmaya çok yatkın. Hatta Türkler F-35 savaş uçaklarımızın çelik iskeletini üretiyorlar. Türkiye ayrıca İdlib'de çok sayıda hayatın kurtarılması ve benim talebim üzerine Rahip (Andrew) Brunson'ın sağlıklı şekilde geri getirilmesinde yardımcı oldu" diye yazmıştı.

Türkiye'nin NATO'nun önemli bir üyesi olduğunun da unutulmaması gerektiğini belirten Trump, "(Cumhurbaşkanı Erdoğan) 13 Kasım'da davetlim olarak ABD'ye geliyor" demişti.

Trump'tan Türkiye'ye yaptırım kararı gelmişti

ABD Başkanı Donald Trump, 14 Ekim'de Türkiye'ye Fırat'ın doğusundaki terör gruplarına yönelik yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı nedeniyle uygulamaya sokulacak yaptırımların bazılarını açıklamıştı.

Yaptırımlar içerisinde çelik için gümrük vergisinin yüzde 50'ye yükseltilmesi, ABD ile Türkiye 100 milyar dolarlık bir ticaret anlaşmasının durdurulması, ABD Hazine Bakanlığının belirlediği finansal kurumlara kısıtlama getirilmesi de vardı.

Türkiye ile ABD, Güvenli Bölge'de uzlamıştı

Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye, Suriye'deki terör unsurlarına yönelik gerçekleşen Barış Pınarı Harekatı'nın sekizinci gününde 'Güvenli Bölge' konusunda 13 maddelik bir uzlaşmaya varmıştı.

İki ülkenin anlaşmasının ardından ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Pence arasında Ankara'da yapılan görüşmeye ilişkin açıklamada bulunmuştu.

Trump, "Türkiye'den güzel haberler var. Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo birazdan basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ederim. Milyonlarca hayat kurtarılacak." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmayı tebrik ederek, "Bu ABD ve Türkiye için çok önemli bir gün" demişti.

Türkiye'ye yönelik yaptırımlara ilişkin de yorumda bulunan Trump, "Yaptırımlar ve gümrük vergileri sert olacaktı ama bunu yapmak zorunda değiliz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >