Ermenistan, Azerbaycan'da 6 köyü vurdu

(Arşiv)
(Arşiv)

Azerbaycan-Ermenistan hattında hareketlilik yeniden başladı. Ermenistan'ın sivillere gerçekleştirdiği saldırıyla başlayan sıcak çatışmalarda ölü ve yaraların olduğu bildirildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı karşı saldırı başlatıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Aliyev şehitlerin kanının yerde kalmayacağını belirterek Ermenistan'a ait askeri araçların imha edildiğini açıkladı. Öte yandan Azerbaycan ordusu işgal altındaki 6 köyü geri almayı başardı.

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ermenistan ordusu saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtı.

Ermenistan, Azerbaycan'daki sivil yerleşim yerlerini hedef aldı
Ermenistan, Azerbaycan'daki sivil yerleşim yerlerini hedef aldı

Ölü ve yaralılar var

Açıklamada, Terter'in Gapanlı, Ağdam'ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli'nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl'ın Çocuk Mercanlı köylerine Ermenistan ordusunun yoğun bombardımanı sonucu sivillerden ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Bu bölgelerde sivil altyapının da ciddi şekilde hasar gördüğü aktarıldı.

Karşı saldırı başlatıldı

Savunma Bakanlığından yapılan diğer bir açıklamaya göre ise, Azerbaycan ordusu komutanlığının sivil halkın güvenliğini sağlamak için tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatmaya karar verdiği bildirildi.

"Kara birliklerinin, tank birimlerinin, füze ve topçu birliklerinin, insansız hava araçlarının desteğiyle cephede ve savunmanın derinliklerinde bulunan çok sayıda Ermeni askerini, tesis ve askeri araçlarını tespit ederek imha ettiği" aktarılan açıklamada, cephe hattının farklı yönlerinde Ermenistan'a ait 12 adet OSA uçaksavar füze sisteminin de imha edildiği belirtildi.

Açıklamada, Azerbaycan Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş helikopterininErmenistan ordusu tarafından Terter yönünde düşürüldüğü, mürettebatın hayatta olduğu bilgisine de yer verildi.

Ermenistan'ın saldırıları sonucu siviller köylerini terk etmek zorunda kaldı
Ermenistan'ın saldırıları sonucu siviller köylerini terk etmek zorunda kaldı

İbrahim Kalın'dan kınama mesajı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Twitter'dan yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyleyerek Ermenistan'ın saldırısını kınadı, uluslararası toplumu bu provokasyona dur demeye çağrdı.

Aliyev'den ilk açıklama

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev (Arşiv)
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev (Arşiv)

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın sivillere yönelik saldırılarına ilişkin, "Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik. Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor" dedi.

Aliyev, "Ermenistan'ın başlattığı saldırı neticesinde şehit ve yaralılarımız var. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan'dır" diye konuştu.

6 köy kurtarıldı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov, düzenlediği basın toplantısında, uzun yıllardır işgal altında olan Fuzuli bölgesinin Karahanbeyli, Gervend, Köy Gerediz, Yukarı Abdurrahmanlı köyleri ile Cebrayıl bölgesinin Büyük Mercanlı ve Nüzgar köylerinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiğini bildirdi.

Ağdere ve Murovdağ yönünde de bazı stratejik yüksekliklerde kontrol sağlandığını belirten Eyvazov, diğer yerleşim birimlerinin de kurtarılması için operasyonun sürdüğünü aktardı.

  • Öte yandan, Azerbaycan Güvenlik Konseyi, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başkanlığında toplandı.

Ermenistan'da sıkıyönetim ilan edildi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Facebook hesabından paylaştığı açıklamada , "Değerli vatandaşlar, şu anda Ermenistan hükümetinin kararıyla sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Seferberlik kapsamındaki herkesi askerlik şubelerine başvurmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'dan 'savaş hali' kararı

Azerbaycan'da sıkıyönetim ilan edildi. Acil koduyla toplanan Milli Meclis'in kararı tartıştığı öğrenildi. Öte yandan cephe hattı ve riskli bölgelerde 24 saat için 'savaş haline' geçildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >