Erzurum'da Palandöken ve Konaklı kayak merkezleri birleştiriliyor

Arşiv
Arşiv

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, biri 12 kilometre olmak üzere çeşitli uzunluklardaki 24 pistinde aynı anda 20 bin kişinin kayak yapabildiği Palandöken Kayak Merkezi ile aynı anda 14 bin kişinin kayak yapabildiği 16 pisti bulanan Konaklı Kayak Merkezi'ni birleştirmek için çalışma başlattı.

Dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biri olan Palandöken ile Konaklı kayak merkezlerinin birleştirilmesi için çalışma başlatıldı.

Meteoroloji çalışma yapacak

Karayolu ile birbirlerine 25 kilometre uzaklıkta olan iki kayak merkezini buluşturmak amacıyla başlatılan çalışmalara, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün 2-3 yıl sürecek araştırmaları yön verecek. Kuş uçuşu 9 kilometre olan iki kayak merkezi arasında kurulan istasyonlarla rüzgarın yönü, kar kalınlığı, nem ve sıcaklık belirlenip, çalışmalara başlanacak.

Palandöken Kayak Merkezi
Palandöken Kayak Merkezi

Suni kar tesisleri kurulacak

Palandöken'in Ejder Tepesi'nden Konaklı'ya kadar ulaşım iki gidiş iki dönüş olmak üzere kurulacak 4 liftle sağlanacak. Dağın uygun bölümlerine sosyal tesisler kurulacak. Bölgede belirlenen alanlara sulama göletleri ve suni kar tesisleri kurulacak. Çalışmalar ile yeni pistler, kayakseverlerin hizmetine sunulacak. Bölgenin ekosistemini bozmadan uygulanacak proje, 3-4 yıl sürecek araştırma sonucunda başlayacak.

Konaklı Kayak Merkezi
Konaklı Kayak Merkezi

"Ekosisteme uygun yapılacak"

Palandöken ve Konaklı'yı birleştirme çalışmalarına geçen yıl başladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışmaya başladık. Öncelikle bölgenin hakim rüzgar, kar, nem ve sıcaklığıyla ilgili bir araştırma yapılacak. Geçen yıl başladığımız çalışma devam ediyor. Bölgeyi 3-4 yıl boyunca takip edeceğiz daha sonra Meteoroloji'nin vereceği rapora göre, her iki kayak merkezini de birleştirme çalışmasını başlatacağız. Bölgemize gelen profesyonel kayakçılar, yeni pistler istiyordu. Biz de her iki kayak merkezini birleştirme kararı aldık ancak bunu rastgele bir şekilde değil ekosistemi takip ederek yön tespitlerini yapacağız. 2 kayak merkezi arasında oluşturacağımız yeni pistler ile bölge çok daha verimli kullanılabilir bir konumda olacak" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >