Eski Papa 16. Benedict hayatını kaybetti

Papa 16. Benedict
Papa 16. Benedict

Vatikan, eski Papa 16. Benedict'in öldüğünü duyurdu. Benedict 600 yıl sonra istifa eden ilk papa olarak tarihe geçmişti.

Yaklaşık 600 yıl sonra istifa eden ilk papa olan eski Papa 16. Benedict 95 yaşında hayatını kaybetti.

Papa Francis, Çarşamba sabahı yaptığı genel konuşmanın sonunda inananlardan kendisi için dua etmelerini isteyerek, doğum adı Joseph Ratzinger olan selefinin "çok hasta" olduğunu açıkladı.

2013'te papalığı bırakmıştı

Vatikan'dan yapılan açıklamada, eski Papa'nın sağlık durumunun yaşı nedeniyle "son saatlerde kötüleştiği" belirtilmişti.

Benedict, 2013 yılında Papa olmayı bıraktıktan sonra Vatikan'da yaşamaya başladı.

Papa 16. Benedict kimdir?

1927’de Almanya’da dünyaya gelen, gerçek adıyla Joseph Ratzinger, 2005-2013 yılları arasında Papa olarak görev yaptı. Bu göreve seçildiğinde 78 yaş ile en yaşlı papalardan olan Ratzinger, bundan yaklaşık 8 yıl sonra ‘ilerleyen yaşını’ gerekçe göstererek istifa etti.

Papaların ölene kadar görevde kalma geleneğini yaklaşık 600 yıl sonra bozan ilk papa Ratzinger oldu ve bu kararla Katolik dünyasında şok etkisi yarattı.

‘Emekli Papa’ unvanını alan Ratzinger, bundan sonra da Vatikan’da yaşamayı ve papalara özel beyaz kıyafet giymeyi sürdürdü. Mater Ecclesiae Manastırı’nda yaşayan eski papayı sık ziyaret eden kişilerden olan ve biyografisini de yazan Peter Seewald 2020’de de Ratzinger’in sağlık durumunun kötü olduğunu söylemişti.

Gelenekselci, dogmalara bağlı bir Papa olarak hatırlanan 16. Benedictus, bu göreve gelmeden önce engizisyonun devamı sayılan İnanç Doktrini Kurulu’nun başkanlığını yapmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >