Et dışında protein elde edebileceğiniz besinler

Sağlıklı bir beslenme düzeninin en önemli karakterlerinin başında gelen protein vücudumuz için önemli bir yere sahip… Peki ya et yemeyenler? İşte sizler için öneriler…

Büyüklerimizden yıllarca et giren eve dert girmez lafını duyduk. Buzluklarda saklanan kurban etlerini, o kavurmalı yumurtayı kim sevmez ki? Demeyin… Tabii ki sevmeyenler de olabilir. Herkes benim gibi kahvaltıda kelle paça içecek değil ya… Protein denince akla ilk olarak gelenler hayvansal besinlerdir, bu besinlerin başında da ise kırmızı et gelmektedir. Ancak et, süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalar, protein bakımından oldukça zengindirler... Bende düşündüm, bu benim vegan arkadaşlarım nasıl beslense onlar için iyi olur dedim. Ya da vakti olmayan, çalışan ev hanımları nasıl hilelerle bu kalorileri başka besinlerden toplayabilirler dedim…
Kuruyemiş

                                    
	Yine mi haklı çıktı anneannelerimiz… Anneannem cebime doldurmuyormuş cevizleri kuru üzümleri demek ki. Başta ceviz olmak üzere fındık ve badem, omega 3 kaynakları olarak balık yerine tercih edilebilecek besinler arasında. Kuruyemişler, sağlıklı yağlar, lif ve protein içerirler. Genel olarak yüksek kaloriye sahiptirler. Öyle ki kadınlar diyet yaparken ara öğün olarak en çok kuruyemişlere başvururlar. Ortalama 100 Gramlık bir karışım o protein ihtiyacını az da olsa karşılayacaktır.
Kuruyemiş Yine mi haklı çıktı anneannelerimiz… Anneannem cebime doldurmuyormuş cevizleri kuru üzümleri demek ki. Başta ceviz olmak üzere fındık ve badem, omega 3 kaynakları olarak balık yerine tercih edilebilecek besinler arasında. Kuruyemişler, sağlıklı yağlar, lif ve protein içerirler. Genel olarak yüksek kaloriye sahiptirler. Öyle ki kadınlar diyet yaparken ara öğün olarak en çok kuruyemişlere başvururlar. Ortalama 100 Gramlık bir karışım o protein ihtiyacını az da olsa karşılayacaktır.
Mercimek

                                    Kuru baklagillerin kıymetli bir ürünü olan mercimek bitkisel protein kaynağıdır. Çorbası, yemeği, salatası bile yapılabilen bu baklagil, doğal protein kaynaklarından biridir. Ayrıca pişirme esnasında içine kuru soğan, kereviz yaprağı, biber gibi besinler ekleyerek besleyiciliğini ve lezzetini arttırabilirsiniz.
Mercimek Kuru baklagillerin kıymetli bir ürünü olan mercimek bitkisel protein kaynağıdır. Çorbası, yemeği, salatası bile yapılabilen bu baklagil, doğal protein kaynaklarından biridir. Ayrıca pişirme esnasında içine kuru soğan, kereviz yaprağı, biber gibi besinler ekleyerek besleyiciliğini ve lezzetini arttırabilirsiniz.
Soya

                                    Soya eti ve kıyması, soya fasulyesi çekirdeğinin yağı alındıktan sonra kalan ve yüksek miktarda protein barındıran unsu kısmına uygulanan işlemler ile yapısı değişinceye dek sıkıştırılıp et dokusu kazandırılması ile elde edilen bitkisel soya ürünleridir. Paket mantılardan tanıdığımız bu soya hakkında söyleyebileceğim şey şu ki, bir gün öğrenci evinde canımızın istemesi üzerine mantı alalım dedik, bilmeden de soyalı almışız. Ağızda bıraktığı tat gerçekten kıyma gibiydi. Yani sadece veganlar değil hayatta kalmak isteyen öğrenci arkadaşlarım da bu proteinlere başvursunlar. Malum etin kilo fiyatı ortada…
Soya Soya eti ve kıyması, soya fasulyesi çekirdeğinin yağı alındıktan sonra kalan ve yüksek miktarda protein barındıran unsu kısmına uygulanan işlemler ile yapısı değişinceye dek sıkıştırılıp et dokusu kazandırılması ile elde edilen bitkisel soya ürünleridir. Paket mantılardan tanıdığımız bu soya hakkında söyleyebileceğim şey şu ki, bir gün öğrenci evinde canımızın istemesi üzerine mantı alalım dedik, bilmeden de soyalı almışız. Ağızda bıraktığı tat gerçekten kıyma gibiydi. Yani sadece veganlar değil hayatta kalmak isteyen öğrenci arkadaşlarım da bu proteinlere başvursunlar. Malum etin kilo fiyatı ortada…
Mantar

                                    Besin değeri oldukça yüksek bir doğa harikası diyebiliriz mantar için. Özellikle protein ve demir açısından oldukça zengin olan mantar, bunların dışında A, B, D, P ve K vitaminlerine de bünyesinde barındırır. Potasyum, fosfor ve bakım mineralleri bulundurmasından dolayı birçok hastalığa da iyi gelmektedir.
Mantar Besin değeri oldukça yüksek bir doğa harikası diyebiliriz mantar için. Özellikle protein ve demir açısından oldukça zengin olan mantar, bunların dışında A, B, D, P ve K vitaminlerine de bünyesinde barındırır. Potasyum, fosfor ve bakım mineralleri bulundurmasından dolayı birçok hastalığa da iyi gelmektedir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >