Evden çalışırken zihinsel sağlığı korumanın 5 yolu

Home Office
Home Office

Yaşadığınız yerde çalışmak göründüğü kadar kolay değil. Ama önemli maddelere dikkat ettiğinizde bu süreci daha 'keyifli' hale getirebilirsiniz.

Evde çalışmanın zorluklarını kabullenmek; rutin oluşturmak, plan yapmak ve düzenli uygulamak en önemli adımlardan birkaçı.

COVID-19 salgını nedeniyle milyonlarca kişi evden çalışıyor. Son günlerde bu konuya ilişkin yayınladığımız hemen her haberde de bahsettiğimiz gibi evden çalışmak keyifli gibi görünebilir. Ama aslında epey meşakkatli.

Daha doğrusu çalışma planı yapma, dijital alışkanlıkları sınırlandırma, çalışma masasını düzenleme, ekip arkadaşlarıyla iletişimde kalma ve çalışmayı sonlandırma saatini belirleme gibi kurallara sadık kalmak gerekiyor.

Maddeler arasında en önemlisi ise iletişim. Uzaktaki takım arkadaşlarıyla yazışmak haricinde sesli ya da görüntülü görüşmeler yapmak da irtibatta kalmak için büyük önem taşıyor. Rocket Chat, Microsoft Teams, Skype ya da Zoom gibi uygulamalar bu süreçte iletişim bandının en önemli unsurları arasında.

Bill Gates: Aşı bulunması için 6'dan fazla çaba var. Bazıları, ispatlanmış RNA adı verilen yeni bir yaklaşımı kullanıyor. Dünyayı korumak için milyarlarca aşıya ihtiyacımız olacak. Her şey yolunda giderse 18 aydan önce Coronavirüs aşısı bulunabilir.

Salgın hastalıklar üzerine önemli çalışmalar yapan Bill Gates, Koronavirüs konusunda da sağlık sektörüne hem maddi hem de manevi olarak katkı sağlamaya devam ediyor.

Bill ve MelindaGates çifti, yıllar evvel kurdukları Gates Vakfı ile Koronavirüs vakasının üstesinden gelinebilmesi için 100 milyondolarlık bir bağışta bulundu.

Üstelik Washington için de ayrıca bir 5 milyon dolarlık bağış söz konusu. Gates, Reddit hesabında COVID-19 hakkında birçok farklı meslek grubunda çalışan kişilerden gelen soruları yanıtladı ve önemli bilgiler paylaştı.

Evden çalışırken zihinsel sağlığı korumak şart. Çünkü yaşadığınız yerde çalışmak gerçekten kolay değil. Özellikle de aynı evi paylaştığınız aile bireyleriniz sizi zaman zaman zor durumda bırakabilir.

Evden çalışırken plan yapıp belirli bir rutin oluşturmak ve not tutmak çok önemli.
Evden çalışırken plan yapıp belirli bir rutin oluşturmak ve not tutmak çok önemli.

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca 'uzaktan çalışmaya' istekli kişi sayısı epey arttı. Evet; artık birçok farklı meslek grubu için bilgisayarın olduğu her yer ofis gibi görünebilir. Ama bilgisayarın yüksek performanslı olması işlerin kendiliğinden hallolacağı anlamı taşımıyor. Zira diğer şartlar evde çalışanları çok fazla etkiliyor. Durum böyle olunca zihinsel sağlığı korumanın önemi ortaya çıkıyor.

İçerikte neler var?

  • 1- Etkisini kabul edin
    2- Rutin oluşturun
    3- İletişimi kuvvetlendirin
    4- İhtiyaçlarınızı tanıyın
    5- Uygulamaya devam edin

Etkisini kabul edin

İlk şart olarak evden çalışmanın az önce bahsettiğimiz 'çevre faktörlerden etkilenme' durumunu kabullenmek gerekiyor. Terapist Grubu Innovation 360'ın Genel Müdürü Klinik Psikolog Kevin Gilliland, 'geçişin ne kadar zor olduğuna şaşıracaksınız' diyor. Bu noktada aile bireylerinin etkisi çok fazla.

Rutin oluşturun

Ofis ortamında olduğu gibi evden çalışırken de belirli rutinler oluşturmak gerekiyor. Sabah kalktığınızda doğrudan bilgisayarbaşınaoturduğunuzda ve bunu sürekli tekrarladığınızda bir süre sonra kötü hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu yüzden güne güzel bir kahvaltıyla paylaşıp planlamanızı yapın ve olabildiğince fazla not alıp, tamamladığınız görevlerde notların üzerini çizin.

İletişimi kuvvetlendirin

Bu makalelerin tamamında sık sık bahsettiğimiz gibi uzaktan da olsa iletişimi sağlamanın önemi çok büyük. Yukarıda da bahsettiğimiz video konferans uygulamalarını işinizi kolaylaştırabilir.

İhtiyaçlarınızı tanıyın

Şirketlerin sosyal etkileşimini seven kişiler için evden çalışmak daha zor. Özellikle dışadönük biriyseniz bunun ne kadar zor olduğunu anlamanız daha kısa sürüyor. Birkaç gün sonunda şirketinizi özleyebilirsiniz. Ancak salgın ya da benzer nedenlerden dolayı evde çalışmak durumundaysanız sosyal ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz farklı şeyler yapabilirsiniz. Birçok arkadaşınızın yer aldığı bir video konferansı buna örnek gösterilebilir.

Uygulamaya devam edin

Yukarıdaki maddeleri düzenli olarak uygulamak şart. Ama aslında bu 'devamlılık' sanılandan çok daha zor. Ayrıca 5 madde haricinde zihinsel sağlığı korumak için fiziksel olarak yapılması gerekenler de var. Bunları da ayrıca makale ve sosyal paylaşımlarla aktaracağız.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >