Facebook, Avustralya'da medya şirketlerine ödeme yapabilir

Facebook
Facebook

Facebook, haber paylaşımlarının devam etmesi neticesinde Avustralya'da medya şirketlerine ödeme yapmak zorunda kalabilir.

Özellikle son 6 aydır sıkça dile gelen bu konu, meclisten geçmesiyle birlikte yasalaşacak gibi görünüyor.

Facebook, yayıncılık yapan medya kuruluşlarını çeşitli şekillerde köşeye sıkıştırdığı için çok fazla eleştiriliyor. Son olarak gelinen noktada Avustralya'da yerel medya kuruluşlarının haberlerinin paylaşılması durumunda ödeme yapılması zorunlu hale getiriliyor. Yani eğer meclisteki oylama bu yönde karar alırsa sosyal medya ve yayıncılık konusunda çok önemli bir adım atılmış oluyor.

Avustralya'da karar meclisten geçerse Facebook medya şirketlerine ödeme yapmak zorunda kalabilir.
Avustralya'da karar meclisten geçerse Facebook medya şirketlerine ödeme yapmak zorunda kalabilir.

Facebook'un ödeme yapma gibi bir niyeti olmadığı için bu ülkede haber içeriği paylaşım sisteminin durdurulacağı özellikle belirtiliyor. Yani aslında sosyal ağ, medya organlarına para ödememek için kendinden ödün verme yoluna gidiyor.

Burada asıl amaç, Facebook'un hem trafik hem de maddi anlamda medya şirketlerini köşeye sıkıştırmasını engellemek. Medya şirketlerinin ana gelir kalemi reklamlar, bunlar için de trafik çok büyük önem taşıyor.

Ancak Facebook bu haberleri içerikleriyle birlikte paylaşıp bu sistemi aşabiliyor. Dolayısıyla insanlar medya organlarının web sitelerine gitmeden doğrudan sosyal ağ üzerinden bilgileri alabiliyor. Bu da aslına bakılırsa bir ekonomik kayba yol açıyor. Aslında benzer durum Google için de geçerli.

Nisan'da konuyla ilgili bazı detaylar netleşmişti. Hatta Avustralya Federal Hükümeti konuyla alakalı gerekli kararı almıştı.

Avustralya için bu konu hiç de yeni değil. Yılbaşından bu yana konuyla alakalı çalışmaların yapıldığı ülkede, Nisan'da web site içeriklerini kullandığı için Google ve Facebook'tan ücret talep edileceği bilgisi ilk kez yansımıştı.

Video: Google, medya şirketlerine ödeme yapmalı mı?

Avustralya Federal Hükümeti'nin aldığı karar neticesinde bu sistem özel bir kod hazırlama sistemiyle zorunlu hale geliyor. Eğer Google ve Facebook medya şirketlerinin içeriklerini kullanırsa ödeme yapmak zorunda kalıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >