Facebook eleştirileri 'ilk kez' dikkate aldı: 'Çalışanlara zam yapılacak'

Facebook, en kritik birimleri arasında yer alan ‘içerik moderatörlerine’ zam yapma kararı aldı. Şirket, ‘eleştiri dikkate almak’ gibi bir davranışı çok sık sergilemediğinden bu hamle ‘şaşırtıcı’ olarak değerlendirilebilir.

● Facebook, içerik moderatörlerine hak ettiklerinden daha az ücret verdiği gerekçesiyle karşılaştığı eleştirilere yayımladığı bir blog yazısıyla cevap verdi.

● Şirket yazıda, 2020 yılı itibariyle bazı sözleşmeli personellerin saatlik ücretlerinin artırılacağını duyurdu.

● Facebook, moderatör ödemelerini saatlik 18-20-22 dolar seviyesinde tutacağını açıkladı. 2019 boyunca ödeme miktarı 8-10-12 dolar seviyesindeydi.

Dünyanın en çok eleştirilen şirketleri arasında yer alan, kullanıcılarını muhatap ettiği her skandalla haftalarca hatta aylarca konuşulan Facebook, ‘rezillik’ seviyesini farklı boyutlara taşımak konusunda bir dünya markası. Kullanıcı verilerinin izinsiz paylaşılmasından, haksız reklam rekabetlerine; adaletsiz şirket içi anlaşmalardan, kısıtlı arşiv özelliklerine kadar onlarca farklı konuda sürekli olarak ‘bu kadarı da olmaz’ dedirten Facebook, son dönemde çalışanlarına karşı davranışları noktasında da eleştiriliyordu.

Facebook içerik moderatörleri, paylaşımları birçok farklı parametre üzerinden değerlendirip şirkete zarar verebilecek bir durum oluşmasının önüne geçmeye çalışıyor.
Facebook içerik moderatörleri, paylaşımları birçok farklı parametre üzerinden değerlendirip şirkete zarar verebilecek bir durum oluşmasının önüne geçmeye çalışıyor.

Uzun süre Facebook’ta çalışmış içerik moderatörlerinin sosyal medya üzerinden başlattığı eleştiri dalgası, şirketin ‘en güçlü ve en önemli birime’ hak ettiği değeri vermediği ve anlamsız ücret politikasıyla çalışanlarına zorluk çıkardığı noktasında birleşti. Facebook’un içerik moderatörlerine farklı eyaletlerde 8-10-12 dolar seviyesinde ödeme yapması piyasa koşulları düşünüldüğünde ‘acımasız’ olarak bile değerlendirilebilirken tam da bu noktada Facebook, çok alışık olmadığımız bir tavra büründü: Özeleştiri.

Zam kararı, Facebook çalışanlarını fotoğraftaki gibi ‘neşeli’ kılmaya yetecek mi, zaman gösterecek.
Zam kararı, Facebook çalışanlarını fotoğraftaki gibi ‘neşeli’ kılmaya yetecek mi, zaman gösterecek.

Adaletsiz ödeme politikasına yönelik getirilen eleştirilere cevap veren Facebook, pazartesi günü yayımladığı bir blog yazısıyla 2020 yılı içerisinde kimi sözleşmeli personellerin saatlik ücretlerinin artırılacağını resmen duyurdu. Dünya devi şirketin bu hamlesi, şirketin çok sık takınmadığı özeleştiri tavrını eleştirilere cevap niteliğinde dikkate aldığını da gösteriyor.

Zam süreci nasıl işleyecek?

Facebook çalışanlarının ücretlerinde yapılacak olan artış, çalışanların hangi eyalette yaşadığına ve hangi görevde bulunduğuna göre değişiklik gösterecek. Ücretlere yansıyan artış ilk etapta Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çalışanlara uygulanacak. ABD’de görünür olan artış eyaletler arasında da farklılık gösterebilecek. Örneğin; New York’ta çalışan bir yöneticinin alacağı artış miktarı ile San Francisco’da yaşayan bir yöneticinin artışı aynı olmayacak.

Facebook’un farklı birimlerde çalışan toplamda 12.000 çalışanı bulunuyor.
Facebook’un farklı birimlerde çalışan toplamda 12.000 çalışanı bulunuyor.

Facebook, zam miktarlarındaki en büyük artışı içerik moderatörlerine ayıracak. Şirket cephesinden yapılan açıklamaya göre, New York ve Washington’daki taşeron ortaklar için çalışanlar saatlik 22 dolar ücret alacaklar. Seatlle’da çalışanlar 20 dolar kazanacak, ABD’nin büyük bölgelerinde çalışanlar ise saatlik olarak 18 dolar kazanacak. İçerik moderatörlüğü dışında farklı alanlarda çalışanların kazanacağı saatlik ücretler San Francisco, New York ve Washington’da 20 dolar, Seattle’da ise 18 dolar olacak.

İçerik moderatörleri ne iş yapar

Facebook’ta ‘içerik moderatörü’ olarak görev yapan çalışanlar; fotoğraf,video ve haber akışı gibi sosyal medya paylaşımlarının hassas ve/veya uygsunsuz içerikli olma durumunun gözden geçilirmesi, raporlanan içeriklerin, alınan geri dönüşlere ve kalite standartlarına yönelik kontrolünün sağlanması, belirtilen içeriklere ilişkin; onay vermek/reddetmek/daha ileri seviye aksiyonlar almak gibi görevlere sahip. Bu noktada, içerik moderatörlerinin Facebook’un başını büyük problemlerden kurtarmak noktasında oldukça kritik bir role sahip olduğunu belirtelim.

Facebook’un ‘çalışanlara zam’ hamlesi Zuckerberg’i farklı bir mahkeme sürecinden kurtarmış olabilir.
Facebook’un ‘çalışanlara zam’ hamlesi Zuckerberg’i farklı bir mahkeme sürecinden kurtarmış olabilir.

Facebook, uzun zamandır doğru karar verememe alışkanlığını içerik moderatörlerine adaletli ödeme noktasında değiştirmiş görünüyor. Şirketin, bu cümleleri yazdığım sırada farklı bir skandala imza atma ihtimali ise ne yazık ki çok yüksek. Facebook’un ‘doğru şirket’ olabilmesi için ciddi değişikliklere gitmesi ise şart.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >