Facebook, Lombok depremini ‘kutladığı’ için özür diledi!

​Facebook, Lombok depremini ‘kutladığı’ için özür diledi!
​Facebook, Lombok depremini ‘kutladığı’ için özür diledi!

Skandalları ve talihsiz hamleleriyle son birkaç yılı ‘kötü’ geçiren Facebook’un başı beladan kurtulmuyor. Sosyal medya devi, Endonezya’nın Lombok adasında Pazar günü 130’dan fazla kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrasındaki mesajlarda yanlışlıkla kutlama balonları ve konfetiler uçurdu.

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, oluşturduğu algoritmalar ve yapay zeka ile yönetilen bir şirket olarak değerlendiriliyor. Birçok farklı aktivite ve ‘planlanmış gösteriler’ de Facebook’un algoritması üzerinden gerçekleştiriliyor. Facebook’un algoritması, bu kez oldukça talihsiz bir konuda kendini gösterdi ve birçok insanın tepkisiyle karşılaştı. Sosyal medya devi, 130 kişinin hayatını kaybettiği Lombok depremine dair mesajları ‘kutlama balonları’ ve ‘konfetilerle’ süsledi. Endonezce’de ‘selamat’ kelimesinin hem ‘esenlik, güvenlik’ hem de ‘tebrikler’ anlamına gelmesi nedeniyle ortaya çıkan karışıklık, kullanıcıları şoke etti.

Facebook algoritması, 'keyifli' bulunan kelimeler ya da doğum günlerinde çeşitli kutlama görselleri paylaşabiliyor.
Facebook algoritması, 'keyifli' bulunan kelimeler ya da doğum günlerinde çeşitli kutlama görselleri paylaşabiliyor.

Depremde 131 kişi hayatını kaybetti!

Facebook, bir süre içerisinde yanlışlığı fark edip Endonezya bölgesinde balonlu kutlama özelliğini devre dışı bıraksa da birçok kullanıcının görüp fark ettiği olay onlarca tepki mesajıyla karşılaştı. Şirket konuya dair ‘Bu talihsiz hatadan dolayı üzüntü ve pişmanlık duyuyoruz’ açıklaması yayınlarken depremin oluşturduğu olumsuz atmosfer Endonezya’dan çok sayıda kullanıcının Facebook’a tepki mesajları paylaşmasına neden oldu. Endonezyalı yetkililer, 131 kişinin hayatını kaybettiği 6.9 şiddetindeki depremde on binlerce evin bir anda yıkıldığını ve 156 bin insanın evsiz kaldığını ifade etti. Depremde ev, okul ve camilerin enkazı altında kalanları kurtarmak için çabalar sürüyor. Ancak dağlık bölgede yolların ve köprülerin zarar görmesi nedeniyle kurtarma çalışmaları güçlükle yürütülüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >