Facebook, WhatsApp ve Instagram neden aynı anda çöktü?

Arşiv
Arşiv

Dünyada ve Türkiye'de Facebook, Instagram ve Whatsapp'a erişim sıkıntısı yaşanıyor. Sosyal medyaya erişmekte sıkıntı yaşayanlar son dönemde sık sık yaşanan bu problemlerin nedenini merak ediyor. Peki sosyal medya sitelerinde neden böyle sorunlar yaşanıyor?

Facebook, Instagram ve Whatsapp'ta erişim sıkıntısı yaşandı. Çok sayıda kullanıcı sosyal medyada uygulamaların çöktüğü mesajını paylaştı.

Erişim sıkıntısıyla ilgili olarak henüz resmi bir açıklama gelmezken, bazı kullanıcılar sorunun kısa süre içinde çözüldüğünü aktardı. Instagram'ın ana sayfasında yer alan "Server Hatası" mesajı, sorunun veri merkezleriyle ilgili olduğunu ortaya koyuyor.

Aynı anda neden tüm platformlar çöküyor?

Instagram, Facebook, WhatsApp gibi uygulamalar aynı sisteme bağlı olduğu için geliştiriciler noktasında ortak ağlarda çalışma durumları söz konusu olabiliyor. Yavaşlık, adapte edilen yenilik, ölçüm ve değerlendirme gibi işlemler aynı anda gerçekleştiğinde uygulamalara erişim kısa süreler için ortadan kalkabiliyor. Mark Zuckerberg tarafından birleştirildikleri andan itibaren dünyanın en iddialı sosyal medya platformları haline gelen üçlü bu tip kesintilerle kullanıcıları zaman zaman mağdur edebiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda büyük sitelere erişim sorunu yaşanmıştı

Geçtiğimiz haftalarda, The Guardian, Financial Times, New York Times ve Bloomberg News başta olmak üzere çok sayıda web sitesi de dünya genelinde çökmüştü. Sorunun bulut bilişim hizmeti aldıkları Fastly platformundan kaynaklandığını açıklanmıştı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >