Facebook yeni kurumsal logosunu ve kimliğini duyurdu

Facebook
Facebook

Facebook, web sitesi ya da mobil uygulamaları kapsamayacak şekilde kurumsal logosunu güncelledi.
Şirket bu düzenlemeyi aslında daha çok WhatsApp ve Instagram'ın bu çatı altında bulunduğunun bilinmesi için gerçekleştirdi. Ayrıntılar haberimizde:

Facebook, eskiden bir web sitesiydi. Daha sonra uygulamaya dönüştü. Ama şirket farklı alanlarda hızla genişlese de 'Facebook' adını devam ettirdi. Sonra WhatsApp ve Instagram gibi farklı şirketler ve uygulamaları satın aldı. Oculus ile kendi sanal gerçeklik cihazını geliştirmeye başladı. Bankacılık endüstrisindeki ortaklarıyla kendi kripto para birimini geliştirdi. Yani aslında Facebook bir uygulamadan çok daha fazlası haline geldi. Yine de garip bir şekilde isim Facebook olarak kaldı.

Yeni Facebook logosu daha sade ve modern.
Yeni Facebook logosu daha sade ve modern.

Birçok şirket ve uygulamaya sahip olan Facebook, kısa süre önce kimliğini tanımlamak ve güncellemek için önemli bir adım attı. Logoyu güncelleyerek daha sade ve modern hale getiren şirket aslında yeni bir yapılanma sürecini başlatıyor.

Yeni kimlik, Facebook'u bir şirket olarak ifade etmeyi amaçlayan tamamen büyük bir logoyla gösteriyor. Bu güncellemenin Facebook.com ya da mobiluygulamalar için geçerli olmadığını ekleyelim. Yani aslında yalnızca kurumsal tarafta bu tarz bir güncelleme söz konusu.

Facebook, Instagram uygulamasına girişte alt kısma şirket ünvanı ve yeni logoyu yerleştiriyor.
Facebook, Instagram uygulamasına girişte alt kısma şirket ünvanı ve yeni logoyu yerleştiriyor.

Facebook, bu güncellemeyi yaparken 'Biri Facebook ismini duyduğunda neredeyse otomatik olarak Facebook uygulaması hakkında düşünmelerinin' arkasındaki farkındalıktan ilham almış. Facebook platformu, aslında şirketin bir parçası olan ürün ve hizmetlerin sadece bir alt grubu oluyor.

Woods'un belirttiği gibi, son zamanlarda yapılan Pwe Research anketi, katılımcıların sadece %29'unun WhatsApp ve Instagram'ın aslında Facebook'a ait olduğunu bildiklerini gösteriyor. Woods, insanların kurumsal şeffaflığa değer verdiklerini bildiklerini ve Facebook'un bunu doğrulayan kendi araştırmalarını yaptığını söylüyor.

FACEBOOK kimliği, bu markayı harekete geçirmek için. Logonun karakterleri tanıdık ama bildiğiniz gerçek bir yazı tioi değil; hepsi aslında isimsiz bir stüdyodan yardım alarak özel olarak geliştirilmiş. Ayrıca yeni logo bazen daha kısa olarak FB şeklinde de geçecek. Logonun kalın harflerle yazılmış tüm harfleri kesin bir ifadeyi gösteriyor.

Birçok platformu birbirine bağlamak için, yeni FACEBOOK logosu içeriğe uygun şekilde renk değiştiriyor. Instagram'da mor bir gradyan. WhatsApp'ı kapsayacak şekilde limon yeşili.

Dikkatli bakıldığında A ve K'nin aslında kendilerine has bir eğimi olduğu, E ve B'nin diğerlerine oranla biraz daha geniş olduğu görülebiliyor.

Tasarımcı Zach Stubenvoll, bu çeşitlendirme ve ufak dokunuşlarla alakalı şunu söylüyor:

Çok fazla duyguyu aktarmak için benzersiz karakter barındırmak gerçekten zor.

Asıl mesele Facebook, uygulamayı şirketten ayırmak için neden kurumsal varlığını yeniden isimlendirmedi?

Woods, konuyla alakalı şunu söylüyor:

    Her işin başlangıcında çok fazla olasılığı düşünüyoruz. Her zaman Facebook olacağımızı düşünüyoruz. Bu yüzden ismi değiştirmedik.

Logoyu başarısız ya da zayıf bulan sosyal medya kullanıcıları da konuya mizahi açıdan bakarak ele aldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >