Facebook, yeni yapay zekâsıyla yüz tanıma sistemlerini kandırabiliyor

Facebook
Facebook

● Facebook araştırmacıları, yeni geliştirdikleri yapay zekâyla yüz tanıma sistemlerini kandırabiliyor.

● Canlı videolar üzerinden temel yüz hareketlerini değiştirerek yüz tanıma sistemlerini aşan sistem, deepfake içeriklerin tespitinde kullanılacak. Ayrıntılar haberimizde:

Facebook, son dönemlerde hızlıca yayılan deepfake videolara karşı mücadele için yatırımlarını artırıyor. Üstelik sadece Microsoft değil, kurulan özel birimde

Amazon, Cornell Tech, MIT, Oxford Üniversitesi, UC Berkeley, Maryland Üniversitesi, College Park ve Albany-Suny Üniversi de yer alıyor.

Deepfake Detection Challenge, deepfake içeriklerin yanlış bilgilendirme, sahtekarlık ve seçimleri değiştirme riskini ortadan kaldırmak istiyor.

Deepfake Detection Challenge (DFDC) olarak isimlendirilen yapı, temelde sahte fotoğraf ve videoları ortaya çıkarmaya odaklanıyor. Daha doğrusu deepfake içeriklere mücadele için çok önemli adımlar atıyor.

Facebook, yapay zekâ çalışmalarını her geçen gün daha da ileri götürüyor.
Facebook, yapay zekâ çalışmalarını her geçen gün daha da ileri götürüyor.

Sahte fotoğraf ve videoların insanları yanlış yönlendirdiği ortada. Yapay zekâya bu noktada her zamankinden daha fazla iş düşüyor. Zira herhangi bir ünlünün ya da siyasinin değiştirilen deepfake videosu aslında beraberinde bir dizi olayın gelişmesine sebep olabiliyor.

Böylece doğrudan canlı videolar üzerinde yüz tanıma sistemleri kandırılabilir hale geliyor.
Böylece doğrudan canlı videolar üzerinde yüz tanıma sistemleri kandırılabilir hale geliyor.

Deepfake Detection Challenge, yapay zekâ aracılığıyla insanları manipüle eden medyayı devre dışı bırakmaya odaklanıyor. Üstelik az önce saydığımız şirket ya da üniversitelerin yanı sıra WITNESS ve sivil toplum örgütleri de bu yapıyı destekliyor. Üstelik oluşturulan yapay zekâ için toplamda 10 milyon dolardan fazla bütçe ayrılmış durumda. İlk testlerin Ekim'de düzenlenecek olan Conference on Computer Vision (ICCV) kapsamında gerçekleşeceğini de belirtmek gerekiyor.

Yapay zekâ, temel yüz hareketlerini değiştirerek yüz tanıma sistemlerini kandırabilir

Facebook yapay zekâyı şimdi de yüz tanıma sistemlerini eğitmek için kullanıyor. Bunu da canlı video üzerinde deniyor. Önümüzdeki dönemlerde bu sistemin deepfake videoların çözülmesinde kullanılması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >