Facebook'tan yeni skandal: Messenger'daki sesli mesajlar da satılmış!

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

● Facebook, bazı kullanıcıların Messenger'dan gönderdiği sesleri toplayarak üçüncü parti şirketlere satmış.

● Her ne kadar Facebook yaptığı açıklamalarda sohbetleri kopyalanacak kişilerin bundan haberi olduğunu belirtse de şirketin 'veri kullanım politikalarında' ses toplamaya dair bir bilgi yer almıyor.

Kişisel verilerin ortalığa saçılması sebebiyle Facebook'un başı uzun süredir dertte. Bunun en somut örneği ise hafızalardan bir türlü silinmeyen Cambridge Analytica skandalı.

Facebook'un yıllardır dünyanın en büyük şirketlerine kullanıcıların kişisel verilerini izin almadan sattığı netleşti. Buraya kadar her şey gayet normal gibi görülebilir. Ama aslında kişisel verilere erişim konusu yeni sorunları da beraberinde getiriyor.

Bloomberg'den Sarah Frier'in dün aktardığı bilgilere göreFacebook, Messenger üzerinden kullanıcıların seslisohbetlerini de dinleyerek verileri topluyor. Elbette bunları da yine üçüncü parti şirketlere satıyor.

Messenger'daki sesli mesajlar da diğer kullanıcı verileri gibi üçüncü parti şirketlere satılmış.
Messenger'daki sesli mesajlar da diğer kullanıcı verileri gibi üçüncü parti şirketlere satılmış.

Facebook açıklama yaptı: Kullanıcıların haberi vardı

Haberlerin çıkması ardından Facebook, Bloomberg'e yaptığı açıklamada bu kullanıcıların verileri satmayı onayladığını ifade etti. Ancak Bloomberg, şirketin veri kullanım politikalarında kullanıcılardan ses toplanacağına ya da bu verilerin yazıya dökülüp satılacağına dair herhangi bir bilgi yer almadığını özellikle belirtiyor.

Bloomberg'e göre Facebook, otomatikkonuşmatanıma sistemlerinin doğruluğunu kontrol etmek için ses verilerini toplar ve yazar. Raporda, şirketin son zamanlarda uygulamayı duraklattığı ibaresi de yer alıyor. Ancak bunun etik dışı olduğu ortada. Çünkü Facebook kullanıcıları şirketin sesli mesajlara erişip erişemeyeceğini bilmiyor.

Instagram'ın sahibi olan Facebook, geçen hafta Hyp3r'yi veriler konusundaki 'politikalarını ihlal ettiği' gerekçesiyle anlaşmayı sonlandırdı. Ancak bir yandan da Messenger uygulamasıyla veri toplama işlemi devam ediyor. Yani aslında Facebook'un bu noktada ikili oynadığını söylemek lazım.