Falcon Heavy'nin ilk fırlatma denemesi 2018'e kaldı

Falcon Heavy
Falcon Heavy

27 motora sahip tekrar kullanılabilen roketi Falcon Heavy'yi bu sene içerisinde fırlatmayı planlayan SpaceX, güçlü roketin ilk fırlatma denemesini 2018'e erteledi.

SpaceX, ilk fırlatma denemesini 2013'te yapmayı planlasa da hâlâ gökyüzüne çıkaramadığı Falcon Heavy roketi için son bir gecikme duyurusu daha yaptı. Kasım 2017'de fırlatılacağı öngörülen roket, bu seneyi sadece motor yanma testiyle tamamlayacak. Uzay aracının bu test sayesinde ilk kez görüntülenmesi bekleniyor.

1973'te emekliye ayrılan Saturn V roketine ait Apollo 17 görevi öncesi çekilmiş tarihi bir görüntü.
1973'te emekliye ayrılan Saturn V roketine ait Apollo 17 görevi öncesi çekilmiş tarihi bir görüntü.

Saturn V'ten sonra en güçlü roket

Çekirdek bölümüne Falcon 9'da da kullanılan Merlin 1D motordan 27 tane yerleştirilen Falcon Heavy, NASA'nın meşhur Apollo uzay görevlerinde kullandığı Saturn V roketinin ardından ikinci en güçlü roket olacak. Alçak dünya yörüngesine 54,4 ton yük taşıyabilen roketin Mars'a ise 13,6 tonluk teslimat yapabileceği tahmin ediliyor.

Sene sonuna kadar motor yanma testi gerçekleştirilecek olan Falcon Heavy, herhangi bir aksilik yaşanmazsa 2018'in ilk haftalarında fırlatma denemesi için hazır olacak. Elon Musk, daha önce yaptığı bir açıklamada ilk fırlatmanın başarılı sonuçlanacağından pek ümitli olmadığını imâ eden sözler sarf etmişti. Falcon Heavy'i yörüngeye çıkarmak kadar tekrar kullanım için indirmenin de hiç kolay olmayacağı kesin.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >