Fırsatçılara karşı yeni önlem: Sıfır otomobil satışında 6 ay ve 5 bin km sınırı getiriliyor

Arşiv
Arşiv

Ticaret Bakanlığı sıfır araçlardaki fırsatçılığın önüne geçmek için düğmeye bastı. Kısa süre içinde yeni araç satışlarına ‘6 ay ve 5 bin km’ kısıtlamasının gelmesi bekleniyor.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş‘un fırsatçılığın önüne geçmek için geçen hafta yaptığı, “Belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz” açıklamasının detayları belli oldu.

Gelen ihbarlar ve şikayetlere dayanarak geçtiğimiz hafta bir gazeteye açıklama yapan Muş, “Şeytan üçgeni” başlığıyla manşete taşınan şu suçlamaları yaptı;

"Şeytan üçgeni"

“Bayiler otomobili galeriye satmış gibi fatura kesiyor ve müşteriye ‘araç yok‘ diyor. Galeride araç katmerli fiyata satılıyor. Şişirilmiş fiyatı kırışıyorlar. Aslında işlem kağıt üzerinde. Araç kiralama şirketleri de (Rent a Car) ana bayiden araç almış gibi görünüp aracı yüksek fiyattan elden çıkarıyor.” Ancak Bakan Muş, konuşmasının sonunda sadece şikayet olarak gelen bu iddiaların incelendiğini ve tespit edilirse ceza kesileceğini de söylüyor. Yani ortada tespit edilen bir durum da söz konusu değil.

Elbette, Türkiye gibi yüksek enflasyon, kur ve vergilere sahip bir ülkeye az sayıda otomobil gelince, gelen otomobiller ‘yatırım’ aracı haline geldiği için fırsatçılar etrafta kol geziyor. Bazı kendini bilmezler yüzünden tüm sektörü zan altında bırakmak ne kadar doğru tartışılır. Sonuç olarak ekonominin lokomotifi olan bir sektörden bahsediyoruz."

6 ay geçmeden araç satılamayacak

Bakan Muş’un geçen hafta aynı gazeteye yaptığı, “Belli kilometre dolmadan veya belli süre geçmeden satış kısıtlaması getireceğiz” açıklamasına ilişkin ise Erciş, yakın zamanda devreye girecek bir düzenleme olabileceği sinyalini verdi. Habertürk gazetesinden Emre Özpeynirci'nin konuya ilişkin edindiği bilgilere göre, Ticaret Bakanlığı çok kısa süre içinde, otomobil piyasasında meydana gelen fırsatçılıklara karşı kısıtlama getirecek. Yani satın alınan araç 6 ay geçmeden veya 5 bin km dolmadan önce kimseye satılamayacak. Amaç piyasayı yükselten fırsatçıların ve yatırım amaçlı alanların önüne geçmek. Bakanlık bu kurala uymayanlara ise ciddi ceza kesmeye hazırlanıyor. Bu düzenlemenin kalıcı değil piyasalar normale dönene kadar geçici olacağı da söyleniyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >