Foxconn yasaları ihlal ediyor: 'Daha fazla iPhone için!'

Foxconn.

● Apple'ın farklı eklemelere rağmen halen en büyük üretim tesisi konumunda yer alan Çin, ABD'li şirket için büyük bir önem arz ediyor.

● Şirketin en büyük tedarik destekçisi Foxconn, işçi krizleri ile gündeme geldiği bugünlerde oldukça 'problemli' bir süreç üzerinden de konuşulmaya başlandı.

● İddialara göre Foxconn, daha fazla sayıda iPhone üretebilmek için Çin yasalarını ihlal etti. Çalışanların koordinasyonu konusunda fazlasıyla hassas olan Çin, Foxconn için kritik bir yasal süreç başlatabilir.

"Apple tarafından Kaliforniya'da tasarlandı..." bu cümlenin yer aldığı Apple cihazları, birçok insan için satın aldığı ürünün ABD'de üretildiği algısını güçlendiriyor. Bir ürünün nerede üretildiği kullanıcılar için ne kadar önemli bilinmez ama Apple, ısrarlı biçimde ürünlerinin Çin'de üretildiği gerçeğini gizlemeye çalışıyor. Herkes tarafından bilinen bir gerçeğe dönüşmüş olan Apple-Çin ilişkisi, Apple'ın prestij kaybı olarak tanımlayabileceği bir noktada bulunduğundan şirket, bunu 'büyük bir sır' olarak değerlendirerek sürekli olarak gizliyor.

Apple, dünyanın en büyük akıllı telefon üretim şirketlerinden biri konumunda ve ABD merkezli şirket, bu konumunu Çin'de 'uygun fiyatla yaptığı' üretimlere borçlu.
Apple, dünyanın en büyük akıllı telefon üretim şirketlerinden biri konumunda ve ABD merkezli şirket, bu konumunu Çin'de 'uygun fiyatla yaptığı' üretimlere borçlu.

Apple'ın dünya genelindeki en büyük destekçilerinden biri olan Foxconn, geçtiğimiz dönemlerde çalıştırdığı işçilere yönelik yoğun baskılar ve kötü sayılabilecek çalışma koşulları ile büyük eleştirilere maruz kalmıştı. Foxconn'un kurduğu çalışma ağını 'fazlasıyla zorlayıcı' olarak tanımlayan kanaat önderleri, Apple tedarikçisini 'zulüm' kelimesiyle özdeşleştirmeyi ihmal etmemişti. Foxconn'un 'kötüye' çıkan adını daha da kötü bir hale sürükleyen son gelişme, Çin'de ortaya çıktı. Bloomberg tarafından yayınlanan rapor, Foxconn'un Çin yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor.

Foxconn.
Foxconn.

"Daha fazla iPhone için geçici işçiler!'

Foxconn’un Zhengzhou’daki fabrikasını gözlemlemek için işe giren araştırmacılar, geçtiğimiz ay fabrikanın iş gücünün yarısını geçici işçilerin oluşturduğunu belirtti. Çin iş kanununa göre, geçici işçilerin iş gücünün yüzde 10’undan fazlasını oluşturması yasak. Apple bu iddiaları kısa süre içerisinde kabul ederken, diğer ortaklar ile hem fikir olduğunu ve sorunu çözmek için çalıştığını söyledi. Fabrika bazı dönemlerde iPhone üretimini arttırmak için geçici işçileri işe alıyor. CLW, geçen yıl geçici işçi sayısının Foxconn fabrikalarında çalışanların yüzde 55’ine kadar ulaştığını belirtti.

Foxconn krizinin Çin parlamentosunda da yüksek sesle dillendirilmesi bekleniyor.
Foxconn krizinin Çin parlamentosunda da yüksek sesle dillendirilmesi bekleniyor.

CLW’ye göre, Zhengzhou fabrikası vardiya başına 12.000 iPhone üretmeyi hedefliyor. Şirket montaj konusunda iPhone XS ve XS Max modellerini bir önceki iPhone X’ten daha karışık hale getirdi. CLW, şirketin bu modelleri inşa etmek için daha fazla montaj işçisine ihtiyacı olduğunu söyledi. 10 Eylül tarihinde yani yarın tanıtımı gerçekleştirilecek olan iPhone 11 serisinde ise durumun nasıl olacağı bilinmezlini koruyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >