Fransa'da Macron karşıtı gösteri üniversite kapısına taşındı

Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nin Tolbiac Kampüsü'nde girişler kurulan barikatlarla engellendi.
Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nin Tolbiac Kampüsü'nde girişler kurulan barikatlarla engellendi.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron ve hükümetin politikalarına karşı 100'den fazla kentte düzenlenen gösteriler devam ediyor. Ülkenin en büyük sendikası CGT'nin çağrısıyla Paris başta olmak üzere birçok kentte sokak olayları meydana geldi. Güvenlik güçlerinin gaz bombalı müdahalelerine karşın göstericiler Sorbonne Üniversite'ne girişleri engelledi.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetin politikalarına karşı 100'den fazla kentte gösteri düzenlendi. Ülkenin en büyük sendikalarından Genel İş Konfederasyonu (CGT), Solidaires, Force ouvrieres gibi kuruluşların çağrısıyla düzenlenen gösterilerde Macron ve hükümetin politikaları protesto edildi.

Fransa, son aylarda yoğun olarak sokak olaylarına ve iş dünyasında grevlere tanıklık ediyor.
Fransa, son aylarda yoğun olarak sokak olaylarına ve iş dünyasında grevlere tanıklık ediyor.

Ülke genelinde 100'den fazla noktada düzenlenen gösteri ve yürüyüşlere, lise öğrencileri, işçiler, memurlar ve emekliler başta olmak üzere birçok sektörden binlerce kişi destek verdi.

İki meydan arası yürüyüşe müdahale

Başkent Paris'te, Montparnasse Meydanı'ndan İtalya Meydanı'na yürüyen göstericiler arasında bir grup güvenlik güçlerine taş ve kesici maddelerle saldırdı.

Polis resmi rakamları açıkladı

Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ve cop kullanarak müdahale etti. 2 kişinin yaralandığı olaylar nedeniyle 4 kişi gözaltına alındı. Polisin paylaştığı rakamlara göre, Paris'teki gösteriye 11 bin 500, organizasyon yetkililerine göre ise 50 bin kişi katıldı.

Üniversite girişi kapatıldı

Bu arada, Paris'teki Sorbonne Üniversitenin Tolbiac Kampüsü'nde yaklaşık 20 öğrenci tarafından yerel saatle 07.30 ile 10.00 arası üniversiteye girişler engellendi. Fransa'nın Rennes, Lyon ve Montpellier kentlerindeki üniversitelerde de buna benzer eylemler yapıldı.

CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, basına yaptığı açıklamada, hükümetin reform politikalarını eleştirdi.

Artık kadınların erkekler kadar maaş aldığı dönem geldi. Macron, iş dünyasını bilmiyor

Ne olmuştu?

Fransa'da son dönemde hükümetin reform politikalarına karşı grev ve gösteriler arttı. Özellikle Mayıs ve Haziran'da ülke genelinde düzenlenen grev ve gösterilere milyonlarca kişi katılmıştı.

Paris'te 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yürüyüşünde olaylar çıkmış, çok sayıda mağaza ve iş yeri "Black Bloc" adı verilen maskeli bin 200 kişi tarafından taşlanarak yakılmıştı.

Olaylar sonrası hükümet, yeterli güvenlik önlemi alınmadığı gerekçesiyle eleştirilmişti.

Son gösterilerde 'Black Bloc' mensuplarına karşı gösterilerde çok sayıda gaz bombası kullanıldı.
Son gösterilerde 'Black Bloc' mensuplarına karşı gösterilerde çok sayıda gaz bombası kullanıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >