Fransa'daki eylemler büyüyor: Halk Macron'un istifasını istiyor

Fransa'da 'Bizi polisten kim koruyacak' eylemine polis saldırısı
Fransa'da 'Bizi polisten kim koruyacak' eylemine polis saldırısı

Fransa'da polisin görüntülerinin yasaklanmasını öngören yasa tasarısına ve siyahi bir müzik yapımcısının polis tarafından dövüldüğü görüntülere tepki büyüyor. Birçok kentte dün 'Bizi polisten kim koruyacak' ve 'Demokrasi coplanıyor' sloganıyla eylemler düzenlendi. Eylemciler Macron'u da istifaya davet etti.

Fransa'da güvenlik görevlilerinin görüntülerinin yayınlanmasına yasaklayan tasarısına ve eş zamanlı olarak sızdırılan görüntülerde siyah bir müzik yapımcısının polis tarafından dövülmesine tepki büyüyor. Başta başkent Paris olmak üzere dün birçok kentte "Bizi polisten kim koruyacak" yazılı pankartlar taşıyan binlerce kişi sokağa döküldü.

Halk 'Macron istifa' sloganları attı
Halk 'Macron istifa' sloganları attı

Eylemciler ve polis arasında arbede çıktı

Paris'teki eylemin sonunda, Bastille Meydanı'ndaki maskeli göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. Eylemcilerin polis barikatını delmeye çalıştığı ve taş attığı, polisin de tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla eylemcilere saldırdığı görüldü. İçişleri Bakanlığı eylemlerde 46 kişinin gözaltına alındığını açıklarken, Bakan Gerald Darmanin "Kolluk kuvvetlerine karşı şiddet kabul edilemez" açıklamasını yaptı.

Polis ve vatandaşlar arasında arbede çıktı
Polis ve vatandaşlar arasında arbede çıktı

Ne olmuştu?

  • Fransa'da polisin görüntülerinin yasaklanması yönündeki tasarı ile eş zamanlı olarak, üç polisin siyah müzik yapımcısı Michel Zecler'i 21 Kasım günü Paris'te dövdüğü görüntüler basına sızdırılmıştı. Kamuoyunun tepki gösterdiği yasa tasarısı ise polislerin görev başındayken görüntülerinin çekilmesinin cezalandırılmasını öngörüyor. Sivil toplum kuruluşları, bu yönde bir yasanın polis üzerindeki basın denetimini kısıtlayarak polis şiddetinin önünü açmasından endişe duyuyor; tasarı basın özgürlüğü açısından da eleştiriliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >