Fransa'daki genel grev hakkında ne biliyoruz?

Fransa tarihindeki en büyük grevlerden biri bugün başladı.
Fransa tarihindeki en büyük grevlerden biri bugün başladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin 'reform' niteliğindeki emeklilik sistemi son yılların en büyük genel grevlerine neden oldu.

Bazı anketlere göre genel greve desteğin yüzde 69'lara dayandığı iddia edilirken aralarında polis, avukat gibi meslek dallarından kişilerin de olduğu işçiler sokaklara çıktı.

Bazı sendikalar, Macron geri adım atana kadar grevi bırakmayacaklarını açıkladı. Reformun, genç yaşta emekli olma veya emeklilik maaşlarında düşüşe neden olacağı düşünülüyor.

Fransa'daki birçok sektör, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderliğinde oluşturulan emeklilik reformunu protesto etmek amacıyla genel greve gitti.

Bir yıl önce başlayan sarı yeleklilerin gösterileriyle büyük bir kriz yaşayan Macron yönetimi, bu sefer de genel grev ile başa çıkmanın yollarını arıyor.

Halkın günlük rutin işleyişinin büyük ölçüde sekteye uğrayacağı greve, yetkililerin nasıl bir çözüm bulacağı bir sır olarak gizemini koruyor.

Fransa'daki grevde bir protestocu böyle görüntülendi.
Fransa'daki grevde bir protestocu böyle görüntülendi.

Ne oldu?

Söz konusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını ve ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngörüyor ve onlarca sektörü olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Macron ve hükümetin, tepkilere rağmen emeklilik reformunu hayata geçirmekte kararlı olduklarını açıklamasıyla grevler kaçınılmaz hale geldi.

Greve kimler katılıyor?

Greve gidenler arasında, Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.

Greve ilgi oldukça büyük.
Greve ilgi oldukça büyük.

Günlük hayat etkilendi mi?

Birçok sektörün destek verdiği grev ile özellikle başkent Paris'te hayat durma noktasına geldi. Grevler kapsamında bugün ülke genelindeki okulların yüzde 65'inde eğitime ara verildi.

Paris'te 16 metro hattının 11'i hizmet vermezken, 5'inde ciddi aksamalar yaşanıyor. Banliyö trenleri ve otobüslerde de gecikmeler meydana geliyor.

Hızlı tren seferlerinin yüzde 90'ı, diğer tren seferlerinin yüzde 97'si yapılmıyor. Ayrıca Air France'ın ülkedeki uçuşlarının yüzde 30'u iptal edildi.

Başkent Paris yanında diğer kentlerde de toplu taşımada büyük aksamalar yaşanıyor.

Göstericiler ne istiyor?

Reform ile emeklilik yaşını kademeleri artırılması hedefleniyor. Gösteriler ve grevler, ülkenin en büyük işçi sendikası Genel İşçi Konfederasyonu başta olmak üzere çok sayıda işçi ve polis sendikasının yanı sıra sarı yelekliler tarafından da destekleniyor.

Bugün başta Paris'te olmak üzere ülke genelinde düzenlenen gösterilerde eylemciler, Macron yönetiminin emeklilik reformundan vazgeçmesini talep ediyor.

Paris'te metro seferleri durma noktasına geldi.
Paris'te metro seferleri durma noktasına geldi.

Macron ne diyor?

Macron'un, grev ve gösterilerin yol açacağı sorunların çözümüne odaklanacağını bildirdi. Bu kapsamda yurt dışı ziyaretlerine bir süreliğine ara verdiği açıklandı.

Geleneksel olarak tepkilerini grev ve eylem yoluyla dile getiren Fransızlar, daha önce de birçok grev yaptı.

Fransa'da daha önce grev oldu mu?

Hafızalara kazınan 1995'te 3 hafta süren grevde ise hayat adeta durma noktasına gelmişti. Bugün başlayan grevin 1995'tekinden daha geniş katılımlı olacağı tahmin edilse de hükümetin atacağı adımlar bu noktada büyük önem taşıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >