'Game of Thrones'tan ihraç edilen yüzbaşı için yeni karar

Yüzbaşı İskender Gülbahar'a beraat
Yüzbaşı İskender Gülbahar'a beraat

İzmir 2. İdare Mahkemesi, altı yıl önce Maltepe Askeri Lisesi Yabancı Diller Bölümü’nde öğrencilerine Game Of Thrones izlettirdiği gerekçesiyle başlatılan soruşturma sonucu ordudan ihraç edilen Yüzbaşı İskender Gülbahar’a mesleğe dönüş yolunu açtı.

Yüzbaşı İskender Gülbahar, 6 yıl önce gelen bir ihbar mektubuyla, Maltepe Askeri Lisesi Yabancı Diller Bölümü’nde öğrencilerine Game Of Thrones dizisini izlettirdiği gerekçesiyle başlatılan soruşturma sonucu ordudan ihraç edilmişti.

Aynı soruşturma kapsamında, dönemin Maltepe Lisesi Yabancı Diller Bölüm Başkanı Aydoğan Davulcu ile öğretmenler Albay Ümit Kılıç ve Yarbay Rengin Mutlualp de ihraç edilmiş fakat bu isimler emekliliklerini istedikleri için fazla bir mağduriyet yaşamamışlardı.

Yüzbaşı İskender Gülbahar
Yüzbaşı İskender Gülbahar

İhraç sonrası iş bulmakta zorlanan, arama süreci sonrası özel bir üniversitede akademisyenlik yapmaya başlayan Yüzbaşı İskender Gülbahar, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Gülbahar, vermiş olduğu dilekçesinde, 'Meslek hayatında 20'nin üzerinde takdirnameye sahip olduğunu, ihraç işleminin Anayasa'nın ölçülülük ilkesine uymadığını, 'eşitlik ilkesi, adil yargılanma hakkı, masumiyet karinesi ve çalışma hakkının ihlal edildiğini' belirtti.

Game of Thrones
Game of Thrones

Anayasa Mahkemesi, 2016'da verdiği emsal niteliğindeki bir kararla, Gülbahar'ın ihraç edilmesiyle ilgili 'Bariz takdir hatası var' dedi ve 'Adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine' hükmetti.

Bu kararın ardından TSK'dan İzmir 2. İdare Mahkemesi'ne, kararın iptali için dava açıldı. Dava geçen hafta sonuçlandı.

İzmir 2. İdare Mahkemesi, altı yıl önce Maltepe Askeri Lisesi Yabancı Diller Bölümü’nde öğrencilerine Game Of Thrones izlettirdiği gerekçesiyle başlatılan soruşturma sonucu ordudan ihraç edilen Yüzbaşı İskender Gülbahar hakkında beraat kararı verdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / HÜRRİYET