Gaz sahasında mayın alarmı: Türkiye bölgeyi çembere alındı

Gaz sahasında mayın alarmı
Gaz sahasında mayın alarmı

Ukrayna'dan sürüklenerek İstanbul Boğazı'na ulaşan ve imha edilen mayınlardan sonra temkinli davranılıyor. Rus gemilerine karşı Odessa'dan denize bıraktığı mayınlar için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı harekete geçti. Karadeniz gaz sahasında toplamda 540 metreküp gazın keşfedildiği bölge çember altına alındı. Mayınların oluşturabileceği olası tehlikelere karşı Sakarya Gaz Sahası'nda 24 saat esasına göre havadan keşif/gözetleme yapılıyor.

Ukrayna'dan sürüklenerek Türkiye'ye ulaşan ve İstanbul Boğazı'nda keşfedilerek imha edilen mayın sonrası ülke adeta diken üstünde. Rus gemilerine karşı Ukrayna'nın Odessa'dan denize bıraktığı mayınların Türkiye için oluşturduğu risk devam ederken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı teyakkuza geçti.

Bu kapsamda Türkiye'nin toplamda 540 milyar metreküp doğalgaz keşfettiği Karadeniz'deki gaz sahası çembere alındı. Karadeniz'de çalışmalarını yürüten sondaj gemileri için güvenlik hassasiyeti de en üst seviyede.

Karadeniz sularında 4 Türk gemisi var

Sabah'ın haberine göre; Karadeniz'de peş peşe görülen mayınlar Fatih, Kanuni, Yavuz ve Barbaros gemilerinin aktif görevde olduğu Sakarya Gaz Sahası'nda endişeye neden oldu.

Fatih Sondaj Gemisi Gökçe-1 sondaj kuyusunda, Kanuni Sondaj Gemisi ise Türkali 4'te sondaj çalışmalarına devam ediyor. Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Gemisi Karadeniz'deki görevine devam ederken, Yavuz Sondaj Gemisi de Karadeniz'deki yeni görevi için gün sayıyor.

Gaz sahasının bulunduğu bölge çember altına alındı

Edinilen bilgilere göre Karadeniz'de ilk mayın tespitinin ardından bölgede Türk Deniz Kuvvetleri teyakkuza geçti. Bir çember belirlenerek gaz sahalarının bulunduğu bölgeler gözlem altına alındı. Olası mayın tehdidine karşı deniz karakol uçakları Sakarya Gaz Sahası'nda 24 saat esasına göre havadan keşif/gözetleme yapıyor. Deniz Kuvvetleri keşif uçakları ise bölgeyi anlık tarıyor.

Toplam 540 milyar metreküp rezerv keşfedildi

Fatih Sondaj gemisi 21 Ağustos 2020'de Sakarya Gaz Sahası'ndaki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfetmişti. 17 Ekim 2020'de Tuna-1 kuyusunda saptanan 85 milyar metreküp artışla toplam rezerv miktarı 405 milyar metreküpe ulaşmıştı.

Böylece, Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküplük keşifle toplam rezerv 540 milyar metreküpe çıkmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >