Geçen yılın şampiyon akıllı telefonları SAR değerinde sınıfta kalıyor!

SAR değeri
SAR değeri

Bazı telefonlar aslında sanıldığından çok daha fazla SAR değerine sahip. Geçen yıl çıkan üst seviye modellerde bu durum net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu telefonlar arasında en az SAR değerine sahip model Sony Xperia XZ3. Tüm ayrıntılar haberimizde:

Son yıllarda - eskiye oranla - daha sık duymaya başladığımız SAR değeri, aslında 'tahmin edildiğinden' çok daha önemli bir konu. Kullanıcılar akıllı telefon satın alırken daha çok ekrana, kameraya ya da diğer detaylara göz gezdiriyor olsa da aslında SAR değeri ilk bakılması gereken unsurlardan biri. Ama ne yazık ki kullanıcıların çok büyük bir bölümü SAR değerinden habersiz. Zaten üreticiler de bu rakamları 'üstü kapalı' şekilde sunuyor. SAR değerini ve önemini anlamak için öncelikle temelden başlamak gerekiyor tabii.

SAR değeri en basit tabiriyle akıllı telefonların yaydığı ve oluşturduğu elektromanyetik alanın ölçümü denilebilir.
SAR değeri en basit tabiriyle akıllı telefonların yaydığı ve oluşturduğu elektromanyetik alanın ölçümü denilebilir.

SAR değeri nedir?

Akıllı telefonlar diğer (neredeyse) tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi radyo frekansları sebebiyle elektromanyetik alan oluşturur. Bu da aslında akıllı telefonlardan yayılan radyo frekanslarının ölçülmesiyle SAR değerini ortaya çıkarıyor. Sonuçlar ise belirli kriterlere göre hesaplanıyor.

SAR değerine maruz kalma genellikle 100 KHz - 10 GHz arasıyla ölçülüyor. Esasında bu da telefonlardan yayılan sinyal aralığını ifade ediyor. Ölçüm birimi olarak da W/kg kullanılıyor.

Amerika Federal İletişim Komisyonu tarafından telefonlarda SAR değerine verilen isin 1.6 W/kg seviyesinde. ABD'de 1 gramlık doku başı baz alınarak ölçüm yapılıyor. Avrupa'da ise bu değer maksimum 2.0 W/kg oluyor.

15 dakika aşırı elektromanyetik alana maruz kalan bir kişideki ısı değişimi görülebiliyor.
15 dakika aşırı elektromanyetik alana maruz kalan bir kişideki ısı değişimi görülebiliyor.

SAR değerinin yüksek olması ne gibi sorunlara yol açar?

SAR değerinin yüksek olması çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Özellikle de uzun süre boyunca bu elektromanyetik alanda kalan kişiler çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşabiliyor. Kısaca listeleyelim:

  • Kalp pilinin bozulma riski
    Kalp rahatsızlıkları
    Baş ağrısı
    Yorgunluk hissi
    Yoğun stres
    Görüş açısının daralması
    İşitme bozuklukları
    Konsantrasyon bozuklukları
    Kadınlarda düşük riskinin artması

Listede akıllı telefonların SAR değerleri görülebiliyor.
Listede akıllı telefonların SAR değerleri görülebiliyor.

En fazla SAR değerine sahip telefonlar hangileri?

Bu noktada binlerce TL verilerek satın alınan akıllı telefonlardaki 'SAR değerine' dikkat etmenin ne kadar elzem olduğu anlaşılıyor. Yapılan araştırmalarda geçen senenin tepe seviyesi modellerindeki SAR değerleri görülebiliyor. Listede iPhone Xs Max'ten tutun Xiaomi Mi 8'e kadar birçok farklı ürün var.

Bunlar arasında en fazla SAR değerine sahip olan telefonlar Google Pixel 3'ler. Ama LG V40 da yüksek bir SAR değerine sahip. En düşük SAR değeri ise Sony Xperia XZ3'te.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >